„Já žiju ve 20. století.“ Joe Biden se opět přeřekl. Na klíčovém americko-japonském summitu

před 3 týdny 25

Pro zahraniční politiku Spojených států je to velký týden. Ve středu Bílý dům přivítal japonskou delegaci v čele s japonským premiérem Fumiem Kišidou. Následovala opulentní večeře. V průběhu čtvrtku se pak k jednání Japonska a USA přidají také Filipíny. Summity mají za cíl posílit bezpečnostní spolupráci zmíněných zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obavy z Číny spojily dávné nepřátele. Zabrání nečekaný pakt v čele s USA invazi na Tchaj-wan?

„Díky našemu partnerství jsme posílili alianci. Rozšířili jsme naši společnou práci. Zvýšili jsme naše společné ambice. A nyní je americko-japonské spojenectví majákem pro celý svět,“ prohlásil Joe Biden na středeční tiskové konferenci. Informoval o tom web NBC News.

Ještě během druhé světové války přitom USA a Japonsko stály proti sobě, jedná se tak o nejvýraznější posun vzájemných vztahů od jejich vzniku. Vedle zmíněného sblížení s Japonskem se Washington zavázal k hlubší spolupráci s Canberrou. USA, Japonsko a Austrálie se dohodly, že vyvinou společný protivzdušný systém.

Později ve čtvrtek pak Biden přivítá v Bílém domě filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose mladšího. Země spojuje především obava, že Čína napadne Tchaj-wan, který si nárokuje, a ochromí tím obchodní vazby v celé Asii.

Biden znovu zmatený

Americký prezident Biden ovšem během klíčového jednání s Kišidou a následné tiskové konference nezaujal pouze prohlášeními, kterými prohloubil bezpečnostní spolupráci USA a Japonska. Již tak trochu tradičně se předvedl také svými přeřeky a dalšími chaotickými projevy.

Web Sky News Australia si všiml Bidenovy podivné chůze, kterou prezident doplnil podivnou koordinací těla a špatnou orientací v prostoru. Ukazují to videa na sociálních sítích.

Bidenovo duševní zdraví je v americké společnosti dlouhodobě velkým tématem. Názor, že by Biden měl zvážit odchod do politického důchodu a znovu nekandidovat, už nemají jen běžní Američané. Tento postoj začíná přejímat i mediální mainstream. Došlo to tak daleko, že na hlavní stránce prestižního Washington Postu loni zasvítil třaskavý a často citovaný komentář s titulkem „Prezident Biden by neměl v roce 2024 znovu kandidovat“.

Přeřeku se Biden nevyhnul ani ve středu, jak ukazuje zápis z tiskové konference. Novináři prezidentovi položili otázku, co říká na možný zákaz potratů v Arizoně, který by zemi vrátil do právních poměrů americké občanské války v 19. století.

Během odpovědi si Biden spletl století, ve kterém žije. Pak se ale opravil. „Zvolte mě. Já žiju ve 20. století – máme 20. století – 21. století, ne v minulosti. Tehdy ani nebyli státem,“ odvětil prezident, kterého následně zavalilo množství dalších otázek.

VIDEO: Biden je pro demokracii větší hrozba než Trump, k cenzuře využil úřady, tvrdí kandidát Kennedy

Přečtěte celý článek