STEM: Důvěra v armádu klesá, je nejnižší od roku 2008

před 1 měsíc 35

foto Česká armáda, vojáci - ilustrační foto.

Praha - Důvěra v armádu se u české populace snižuje čtvrtý rok v řadě. Armádě nyní věří 62 procent lidí, což je nejméně od roku 2008. Více armádě věří mladí lidé do 29 let. Sedm z deseti lidí podporuje členství v Severoatlantické aliance, do které Česko vstoupilo před 25 lety. Vyplývá to z lednového průzkumu STEM, jeho výsledky dnes agentura poskytla ČTK.

STEM pravidelně zjišťuje, jaké důvěře se u občanů různé státní instituce těší. V roce 2020 důvěřovalo armádě a policii rekordních 78 procent populace. Zatímco důvěra v policii od té doby klesla o osm procentních bodů, důvěra v armádu se snížila o 16 procentních bodů. "Příčin tohoto poklesu může být více a hodláme se jimi blíže zabývat, nicméně už nyní je zřejmé, že se podle všeho nejedná o jednorázový výkyv, ale spíše o trend, jelikož jde o kontinuální pokles již čtvrtý rok po sobě," upozornil ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák.

Více armádě věří mladí lidé do 29 let, v této věkové skupině má armáda důvěru 79 procent respondentů. Mladí také častěji vyjadřují souhlas s tím, že je Česko v NATO. V generaci do 29 let s členstvím souhlasí osm z deseti, v celé populaci sedm z deseti lidí.

Mladí zároveň mají menší obavy z ohrožení bezpečnosti ČR. Na otázku, zda je v současnosti ohrožena bezpečnost ČR, kladně odpověděla polovina mladých, druhá polovina má opačný názor. U celé populace se ohrožení bezpečnosti obává 54 procent dotázaných.

"Je patrné, že obavy Čechů z vnějšího ohrožení výrazně posílil začátek konfliktu na Ukrajině. A zároveň z časových řad plyne, že tyto obavy ani zdaleka neustaly, neboť podíl lidí pociťujících ohrožení, který se po vypuknutí konfliktu výrazně zvýšil, klesl v průběhu loňského roku jen málo a zdaleka se nevrátil na předválečné hodnoty," uvedl Mazák. Na podzim 2020, tedy necelý rok a půl před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, obavy z ohrožení bezpečnosti vyslovila asi třetina dotázaných.

Průzkum se konal v druhé polovině ledna a účastnilo se ho 1057 respondentů.

Přečtěte celý článek