V komplexu někdejšího mezinárodního letiště Elliniko na jihovýchodním předměstí Atén bylo při stavebních pracích nalezeno 314 bomb z druhé světové války. Napsal to zpravodajský portál eKathimerini s odvoláním na místní úřady, podle nichž byla nevybuchlá munice i pod zařízeními vybudovanými pro olympiádu v roce 2004.

Atény 22:04 26. dubna 2024

Bývalé mezinárodní letiště v aténské čtvrti Elliniko, jehož provoz skončil v roce 2001

Bývalé mezinárodní letiště v aténské čtvrti Elliniko, jehož provoz skončil v roce 2001 | Zdroj: Profimedia

Munice německé výroby byla pohřbená v hloubce dvou metrů pod bývalým společenským klubem, mateřskými školkami a sportovními zařízeními vybudovanými pro olympijské hry, které se konaly v Aténách v roce 2004, uvedl starosta aténské čtvrti Jannis Konstantatos.

„Naštěstí nedošlo k žádném výbuchu ani nehodě. Je záhada, jak celé letiště a četná zařízení města i civilního letectví fungovala v takovém minovém poli,“ poznamenal Konstantatos. Bomby zlikvidovali pyrotechnici řecké armády, píše portál.

Letiště Elliniko bylo postaveno koncem 30. let minulého století. Za druhé světové války ho za okupace využívala německá luftwaffe. Později sloužilo jako civilní mezinárodní letiště, které úřady uzavřely v roce 2001.

O tři roky později se část areálu proměnila v dějiště olympijských her, následně se tam nacházel uprchlický tábor. Nyní média informují o rozsáhlém projektu výstavby na místě.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ‚Ražený dějepis našeho národa‘. Část numismatické Brunovy sbírky se vydražila za 155 milionů korun

  2. Olympijský oheň už je na cestě do Paříže. Řečtí sportovci jej při ceremoniálu předali Francouzům

  3. ‚Jak mohlo fungovat v takovém minovém poli?‘ Na letišti v Aténách našli 314 bomb z druhé světové války

  4. Pořád se můžeme zlepšovat, věří střelec Vrána. Po příletu ze Spojených států žádné limity necítí

  5. Žáček: Byli jsme rozpolceni, zda zřídit komisi pro vyšetřování střelby na fakultě. Zvítězila důvěra

  6. Kauzy AfD její voliči vnímají. Mají ale zakořeněnou nedůvěru vůči tradičním médiím, říká germanistka

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme