Jak šel čas s Andrejem a Monikou Babišovými: Po boku během voleb i cestě na Hrad

před 1 týden 26

Druhá manželka bývalého premiéra vystudovala střední ekonomickou školu se zaměřením na organizaci administrativy. Následně v roce 1992 nastoupila jako sekretářka do společnosti Lovochemie, kde se poznala právě se svým budoucím mužem, který tehdy v podniku působil jako jeden z ředitelů.

K TÉMATU: Dělat z ANO zlo kvůli přátelství Babiše a Orbána je mimo mísu, tvrdí Bžoch. Panuje prý hysterie

I když spolu vydrželi 30 let, své „ano“ si řekli až v roce 2017 po 23 letech vztahu. Svatba se tehdy konala v areálu Čapího hnízda. Příjmení „Babišová“ ovšem začala používat už v roce 2013, a to prý kvůli svým dvěma dětem. S Babišem mají dceru Vivien a syna Frederika.

Na začátku roku 2021 vyděsily rodinu tehdejšího premiéra výhružky směřované na jeho rodinu. „8. ledna mi policie řekla, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu a mě. Měli jsme poté hlídaný barák. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku a moje žena jela do Dubaje, protože se bála,“ řekl předseda hnutí v Partii Terezii Tománkové.

Podle svých slov tehdy musel svou ženu do ciziny „vyhnat“, kvůli čemuž byla Babišová v době, kdy se o tomto možném nebezpečí nevědělo a současně byla covidová epidemie na vzestupu, hojně kritizována.

„Teď tady sedím a brečím. Nikdy mě nenapadlo, že by někdo chtěl ublížit mně a dětem, když my žádnou politiku neděláme a za nic nemůžeme,“ prohlásila několik týdnů poté.

Při sněmovních volbách, které proběhly v říjnu téhož roku, doprovázela svého muže do volebního štábu. Ač byl šéf hnutí spokojený s počtem získaných hlasů, s konečným výsledkem již tolik ne, jelikož hnutí předběhla koalice Spolu, která tak mohla sestavit vládu. Babiš nedával své zklamání příliš najevo, ale zprvu večera před oficiální tiskovou konferencí nebyl ochotný rozdávat novinářům rozhovory.

„Prohráli. Jsou druzí, no,“ reagovala Monika Babišová před shromážděnými novináři na otázku, která byla původně směřovaná jejímu manželovi. Ten následně jakékoliv další pokládání otázek na jeho ženu zatrhl.

Za rok se však o ní začalo ve veřejném prostoru mluvit jako o možné budoucí první dámě, když se objevila po boku svého muže na tiskové konferenci, na níž předseda ANO ohlásil svou kandidaturu na post prezidenta.

„Děkuji veřejně i Monice, která nikdy neměla radost z toho, že jsem šel do politiky. Přesto se mnou jezdila po světě a dnes tu se mnou stojí, aby mě podpořila,“ poznamenal ve své řeči, během níž Babišová stála celou dobu vedle něj.

Výhružky během prezidentské kampaně nabraly na síle. Šéf ANO na mimořádné tiskové konferenci dokonce ohlásil, že jeho žena obdržela obálku s ostrým nábojem. Případem se ihned zabývala policie, která tuto skutečnost klasifikovala jako nebezpečné vyhrožování. Krátce poté však ohlásili, že podezřelý je po smrti.

Po boku svého muže i mezi politiky

Po prohře v druhém kole, kdy Babiše porazil současný prezident Petr Pavel, byla na bezprostřední tiskové konferenci po vyhlášení výsledků znát roztrpčenost. V pořadí druhý kandidát byl však s výsledky podle svých slov spokojený a poděkoval také své ženě za podporu.

Během předvolební kampaně v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mimo jiné uvedla, že je na svého chotě pyšná a ocenila jeho schopnost reagovat na nejrůznější dotazy ze strany médií. Asi budu šťastná v obou dvou případech, když vyhraje, i když nevyhraje,“ svěřila se tehdy.

Po roce a několika měsících však přišla zpráva, že se společné cesty manželů Babišových rozcházejí. „Jako rodiče dvou úžasných dospělých dětí si nejvíce přejeme zachovat rodinnou harmonii. Děkujeme vám za pochopení a žádáme o zachování soukromí,“ uvedli v pátek na sociálních sítích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak reálný je scénář, v němž by Strakově akademii vládlo hnutí ANO společně s SPD? Podle předsedy nejsilnějšího opozičního celku Andreje Babiše to není ideální partner do vlády

Přečtěte celý článek