Jak Vondroušová otrávila Sabalenkovou. Ty ses snad zasmála, nevěřila moderátorka

před 1 týden 24

 Reuters

Poprvé od Wimbledonu dokázala dojít do semifinále turnaje. Poprvé od Wimbledonu porazila hráčku z elitní světové desítky. A poprvé od loňského US Open porazila tři soupeřky na jednom podniku.

Markéta Vondroušová se v březnu kvůli úmrtí milovaného dědečka omluvila z téměř celého amerického Sunshine Double a poté začala dříve trénovat na antukovou část sezony.

Ve Stuttgartu, na hvězdně obsazeném podniku, důkladnou přípravu zúročuje.

Po Donně Vekičové a Anastasii Potapovové porazila i Sabalenkovou, se kterou si přitom nevěděla rady v minulých čtyřech vzájemných duelech.

Naposledy ji porazila před dlouhými šesti lety v Indian Wells, kdy jí bylo osmnáct a Bělorusce devatenáct let.

I teď prohrála první set, ve druhém se ale zvedla jako by se nic nestalo a začala favoritku frustrovat svým specifickým tenisem.

Ze statistik by se mohlo zdát, že se Sabalenková porazila sama špatným výkonem. Přece jen nasekala osmačtyřicet nevynucených chyb. Často se nicméně jednalo o nepřesnosti, které pramenily z chytré, někdy až otravné hry české tenistky.

"Vondroušová namíchala svou trpělivost, nepříjemné returny, klamavý levácký servis a šikovnost. Donutila Arynu přehánět své údery tím, že absorbovala její sílu a donutila ji hrát nízko pod koleny. Skvělá taktika," všiml si tenisový analytik vystupující na sociální síti X pod přezdívkou Vansh.

Mimochodem, i sama Vondroušová po utkání vychválila trenéra Jana Hernycha za výtečně nastavený taktický plán.

Ve více než dvouhodinové bitvě zapsala pouze devatenáct chyb a její výkon a tenisovou všestrannost vyzdvihla v pozápasovém rozhovoru přímo na kurtu stuttgartské Porsche Areny moderátorka a bývalá úspěšná tenistka Andrea Petkovicová.

"Ty jsi jedna z mála hráček, která dokáže hrát stejně dobře na antuce i na trávě. Jaké je tvoje tajemství? Můžeš nás něco naučit? Protože většina z nás oboje neumí," rozesmála Němka Vondroušovou.

Ta v reakci připomněla, že do loňského Wimbledonu měla na travnatém povrchu zoufalou bilanci. "Také jsem to o sobě netušila," prohlásila finalistka Roland Garros 2019 a držitelka stříbrné medaile z olympiády v Tokiu 2021.

Sabalenkovou označila za "strašně těžkou soupeřku". Cílem prý bylo zůstat co nejdéle ve výměnách a zachovat klid za jakékoli situace.

V závěru třetího setu se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Poslední slovo ale měla psychicky pevnější Češka.

Rázný krok k triumfu udělala, když za stavu 5:5 čistou hrou sebrala Sabalenkové servis.

Poté, co parádní výměnu zakončila efektním volejem, na její tváři se blýskl úsměv. Přestože ještě nebylo hotovo a k vítězství chyběl jeden gem.

Pozoruhodný moment zaregistrovala i Petkovicová.

"Normálně u tebe nevidím moc emocí během zápasu. Ale když jsi proměnila na 6:5, tak jsem viděla, že si se snad trochu zasmála," konfrontovala Němka Vondroušovou.

"Ano, hrály jsme hodně skvělých výměn, ale tahle byla asi ta nejdůležitější. Moc jsem si to užila," odpověděla vítězka.

V sobotu bude bojovat o své sedmé finále na okruhu WTA, soupeřkou jí bude čtvrtfinalistka Australian Open Ukrajinka Marta Kosťuková, která už ve Stuttgartu dvě hráčky top 10 porazila. Po Číňance Čchen Čching-wen přešla i přes Američanku Cori Gauffovou.

Přečtěte celý článek