Jaké bude počasí o Velikonocích? Potěší vyšší teploty, dorazí ale i bouřky

před 1 měsíc 34

Pořádná sprška pro koledníky, kteří zapomenou na čas a přijdou po dvanácté? Spíš to vypadá, že mokří můžeme být všichni. Podle meteorologů letošní velikonoční svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Zároveň se ale můžeme těšit i na příjemné vyšší teploty. A to dokonce nadprůměrné.

Velikonoční trhy občas naruší rozmary počasí. Podle meteorologů letošní svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Ilustrační snímek | Foto: Daniel Hůla

„Co se týče velikonočních svátků, již několik dní se potvrzuje, že budou nadprůměrně teplé a také poměrně slunečné. A to již s velmi vysokou pravděpodobností,“ potvrdil meteorolog společnosti Meteocentrum Dominik Novotný.

Na Velký pátek bude polojasno až oblačno. K ránu můžeme očekávat podle Novotného mlhu a dokonce i přízemní mrazíky. V průběhu dne se ale vyčasí. „Slabší přeháňky se mohou objevit jen na severu nebo krajním západě Čech. Denní teploty 15 až 19 °C, na západě a severu Čech 11 až 15 °C,“ doplnil.

Oblačnost a mlhy předpovídá na Bílou sobotu i Český hydrometeorologický ústav. Předpovídá většinu dne polojasno. „Ráno ojediněle zvětšená oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, při slabším větru až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Jak budou o Velikonocích otevřeny obchody? 

Nákupy o Velikonocích? Zatímco v pátek si bez obav nakoupíte, v pondělí zůstanou dveře marketů uzavřené. Znovu se otevřou v úterý

Otevírací doba o Velikonocích: Kdy budou obchody zavřené, kam vyrazit o svátcích

Oblačnost neustoupí zřejmě ani v neděli a objevit se mohou přeháňky i bouřky. Teploty se ale mají pohybovat okolo 18 až 22 stupňů.

A Velikonoční pondělí? Na koledníky čeká asi nejteplejší den z celých svátků. Musejí si ale dát pozor na spršku, a to nejen na tu od pomlazovaných dívek. „Zpočátku stále polojasná až oblačná obloha a s postupným přibýváním oblačnosti od západu. Později v průběhu dne se také přidají přeháňky, déšť i bouřky,“ upřesnil meteorolog Novotný.

Přesný čas srážek se ale zatím předpovědět nedá, stejně jako přesná teplota. „Rozhodně se ale nebude jednat o chladný den,“ ubezpečil Novotný. Nedá se dokonce vyloučit, že by teploty mohly vyšplhat až k letním hodnotám, k 25 stupňům.

Pomlázka na sněhu i se slunečními brýlemi

Kvůli tomu, že Velikonoce jsou pohyblivý svátek, tradice pomlázky a vajíček probíhá každý rok v různém počasí - od toho zimního až po velmi teplé, skoro letní. Zejména tehdy, kdy se dny v kalendáři pohybují dubnovými daty. Ale ani to nemusí být pravidlem. V roce 2013 připadlo Velikonoční pondělí na 1. dubna a na svátky jara to opravdu nevypadalo. Na části území napadlo dokonce extrémní množství sněhu, mezi šestnácti až padesáti centimetry nové pokrývky.

Nezapomeňte, že se o Velikonocích mění zimní čas na letní:

00

Změna času 2024: Kdy se mění zimní čas na letní. Proč si dávat pozor na dovolené

Některá města proto narychlo rušila slavnosti jara, velikonoční jarmarky a další kulturní akce. Počasí asi chtělo dohnat očekávanou sněhovou nadílku z jiných svátků, Vánoc. Teploty o Štědrém dnu byly tehdy vyšší než na Velikonoce.

„Průměrná denní teplota na území ČR byla na velikonoční neděli nižší než o Štědrém dnu v letech 2012, 2013, 2015 a 2018. Rozdíl byl nejvýraznější právě v roce 2013, kdy průměrná teplota o Štědrém dnu 2012 byla o pět stupňů Celsia vyšší než na velikonoční neděli v roce 2013,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Přečtěte celý článek