Německo vyšetřuje únik informací z armády. Rusové zveřejnili autentický rozhovor špiček jeho letectva

před 1 měsíc 62

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil v sobotu kancléř Olaf Scholz. Ministerstvo obrany později potvrdilo, že rozhovor těchto příslušníků byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Důstojníci se bavili o tom, jak by Ukrajina teoreticky mohla nasadit německé střely.

„Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz v Římě, kde je na návštěvě. „Vyhodnotili jsme, že v luftwaffe byl odposloucháván rozhovor,“ řekla agentuře DPA mluvčí ministerstva obrany. Podle ní ale není jasné, zda v nahrávce nebo v jejím přepisu, které se objevily na sociálních sítích, nebyly provedeny nějaké úpravy.

Vysoce postavení představitelé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel s plochou dráhou letu. Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území. Vzhledem ke svému doletu by tyto střely mohly teoreticky zasáhnout i Moskvu.

Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

Scholz na začátku tohoto týdne uvedl, že Berlín prozatím Kyjevu střely Taurus neposkytne. Zdůvodnil to rizikem zapojení Německa do války s Ruskem, které na Ukrajinu před dvěma lety zaútočilo. Střely Taurus patří k nejmodernější výzbroji německé armády.

Kyjev žádá Německo o střely Taurus už řadu měsíců. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo je nakonec jeho zemi poskytne.

„V této zajímavé nahrávce důstojníci bundeswehru diskutují o tom, jak budou bombardovat (zpozorněte!) Krymský most,“ uvedla v pátek Simonjanová. Konverzace je podle ní z 19. února.

Německo je nyní po Spojených státech druhým největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině a v letošním roce svou podporu dál zvyšuje. Kancléř Scholz opakovaně zdůraznil, že je Berlín odhodlán Ukrajině pomoct, aniž by vystupňoval konflikt a nechal do války zatáhnout Německo a potažmo i NATO, píše agentura AP.

Přečtěte celý článek