Jarní teploty v Česku končí. Ve velkém stylu se vrací zima. Zdaleka ještě neskončila, uvedli meteorologové

před 2 měsíce 73

Je až neuvěřitelné a přinejmenším málokdy vídané, jaké teploty panovaly v České republice v první polovině února. Bylo totiž opravdu teplo, a to takové, že bez přehánění připomínalo nástup jara. Jenže ten by měl být ještě pořádně vzdálen. Meteorologové opatrně upozorňovali, že nemusí být všem dnům konec a pro návrat zimy tu ještě je prostor a podmínky.

Bude i sníh

A jak řekli, tak se také děje. Do Česka se vrací chladné teploty, které se mohou propadnout i pod nulu, což už jsme tu dlouho neměli. Kromě jiného se mohou těšit také lyžaři a provozovatelé lyžařských areálů, jelikož má přijít také sněžení.

V pondělí přejde přes naše území od západu okluzní fronta. V dalších dnech budou v západním, postupně jihozápadním proudění přecházet přes střední Evropu frontální systémy. Na konci týdne se bude přesouvat přes střední Evropu k východu brázda nízkého tlaku vzduchu a v jejím týlu k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu,” uvedl Český hydrometeorologický ústav ve své týdenní předpovědi. Dodali také, že zima ještě neskončila.

Pokud jde o pondělí, potom se se připravte na zatažené a oblačné nebe se srážkami. V noci se teploty dostanou na 7 až 3 °C, ovšem na Moravě a ve Slezsku mohou klesnout k -1 °C. Přes den se potom teploty vyšplhají na 5 až 9 °C, avšak na horách nad 1000 metry budou jen dva stupně.

Přichází velká změna

Zajímavé je, že příští týden by měl přinést výrazně lepší podmínky na horách pro lyžování, což je vítanou zprávou pro všechny ty, kdo se aktuálně chystají na probíhající jarní prázdniny a obávali se toho, že už nebude prakticky žádný sníh. Ostatně, po dlouhé době musela být zrušena i legendární Jizerská padesátka.

Vzhledem k neobvykle vysokým teplotám vzduchu začalo fenologické předjaří!
Sněženky (ikoničtí poslové jara) kvetou již i ve středních polohách (např. v Českém Středohoří či v Chřibské). Rozkvetly už také lísky – a pylová sezóna tedy začala. pic.twitter.com/ICKrSi7zhC

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) February 16, 2024

Podle meteorologů je klidně možné, že druhá polovina února bude výrazně chladnější a přinese do České republiky konečně zimní ráz počasí. To by se potom mohlo protáhnout až do března, což by znamenalo, že pro změnu bude zima tehdy, když už lidé očekávali příchod jarního počasí. To ovšem nemusí vůbec svědčit ovocným stromům, jak už se několikrát ukázalo v minulých letech.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek