Jaroslav Bašta. Byl disident i Zemanův a Okamurův muž

před 3 týdny 35

Před dvěma roky vyšel v Deníku můj rozhovor s Jaroslavem Baštou. Někteří redakční kolegové si mysleli, že je to chyba. Bašta seděl ve sněmovně za SPD a jeho názory výrazně vybočovaly z mainstreamového koridoru. Viděla jsem to jinak. Bytostně mě zajímalo, jak se z anarchisty, minulým režimem pronásledovaného člověka, chartisty, ministra v Zemanově vládě a diplomata stane člověk, který souzní s tím, jak vidí současný svět Tomio Okamura a s jeho způsobem oslovování voličů.

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta | Foto: Deník/Zbyněk Pecák

Jaroslava Baštu jsem znala mnoho let. Po listopadu 1989 se podílel na budování demokratických tajných služeb a předsedal federální lustrační komisi. Už tento fakt je paradoxem. Jeho pozdější stranický a vládní šéf Miloš Zeman vždy vystupoval proti lustračnímu zákonu a špionům. Zpravodajcům nevěřil, sázel na svoji autoritu, politické schopnosti a drsnou rétoriku.

Ničím z toho Jaroslav Bašta nedisponoval. Byl to vlastně plachý muž, který se vyjadřoval složitě, takřka zadrhával, ke stáru špatně slyšel a špatně se fotil, neboť přes brýle se nedíval do objektivu zpříma. Když kandidoval za SPD do sněmovny a poté na prezidenta, Okamura o něm říkal, že byl statečný ve chvíli, kdy ostatní mlčeli, tak ať si ho nikdo nebere do úst. Z pravicového spektra jsem k tomu zaslechla poznámku, že komunisté ho zavřeli a dovolili mu vykonávat jen dělnické profese, neboť i na ně byl příliš velký levičák.

Ve věku 75 let zemřel Jaroslav Bašta: 

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta zemřel ve věku 75 let

Zemřel poslanec a bývalý kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta. Bylo mu 75 let

Jisté je, že strávil dva a půl roku v kriminále a svoje názory si tvrdě odskákal. I z toho důvodu je zvláštní, že přijal roli Zemanova muže pro akci Čisté ruce, která neměla s právem nic společného. Byla to jen hra na protikorupční tažení.

Baštovi byly cizí tahy na mocenské šachovnici. Neprohlédl Zemana a už vůbec ne Putina. Ačkoliv byl velvyslancem v Moskvě i Kyjevě. Onoho 28. ledna 2022 mi v interview na dotaz, proč podle něj Vladimir Putin nezaútočí na Ukrajinu, odpověděl: „Co by mu to přineslo?“ Žádné argumenty ho nepřesvědčily. Když o měsíc později Putinova vojska vtrhla na Ukrajinu, byl Jaroslav Bašta zdrcený. Nechápal to. Agresi odsoudil. Jenomže politik by neměl být naivní, byť v tomto případě byl v nedbalkách zastižen skoro celý svět.

Abych se vrátila na začátek, Jaroslav Bašta mi vysvětlil i svou inklinaci k SPD. Co ho vedlo ke kandidatuře za tuto stranu? „To, co se obecně děje. Například na pořadu sněmovny jsou aktuálně dva zákony, pandemický a o korespondenční volbě. Oba jsou jednoznačným útokem na demokracii.“

Proti EU a za národní stát

Přijetí druhé normy už se Jaroslav Bašta nedožil. Ani voleb do Evropského parlamentu a sestavování nové Evropské komise. Jeho vývoj od levicového aktivisty přes sociálního demokrata až po nacionalistu asi nejlépe dokumentuje pasáž z jeho vystoupení ve sněmovně 22. ledna 2022, v němž zdůvodňoval, proč nebude hlasovat pro důvěru Fialově vládě.

Připomeňte si rozhovor Deníku s Jaroslavem Baštou:

Poslanec za SPD a bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta.

Vladimir Putin ví, že platí jen zákon síly, říká bývalý ministr Jaroslav Bašta

„Záměrně připomínám české národní obrození, protože na nás dnes leží rozhodnutí, jakou cestou se vydá naše společnost a stát, zda se staneme trvalou součástí skomírající Evropské unie, která se prostřednictvím Green Dealu prozelení až do doby kamenné, dobrovolně podlehne populačnímu a náboženskému tlaku svých jižních sousedů a zdvořile během dvou generací vymře, nebo se vydáme svojí osvědčenou historickou cestou a všem navzdory přežijeme a zachováme si svůj stát, jazyk i kulturu. První předpoklad pro tuto základní změnu politického kurzu představuje odstranění stávajících protinárodních politických elit. V tomto ohledu se spoléhám na současnou koalici, která v rekordně krátké době prokázala tak nebývalou kombinaci ideologické zabedněnosti, arogance a nekompetentnosti, že po pravděpodobně předčasném skončení jejího mandátu se Česká republika vydá cestou obnovy národního státu po vzoru Maďarska a Polska.“

Jaroslav Bašta byl původním povoláním archeolog a jakkoli můžeme mít různé názory na jeho životní pouť, sluší se vyslovit přání, ať je mu země lehká.

Přečtěte celý článek