Jasný vzkaz, že se Česká republika posouvá správným směrem. Politici vítají přísnější definici znásilnění

před 3 týdny 44

Poslanci ve středu schválili novou definici znásilnění založenou na principu „ne znamená ne“. Nově právní předpis nebude definovat znásilnění jako silou vynucený pohlavní styk, nýbrž jako nesouhlasný pohlavní styk. Novela má zároveň změnit i pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Změny vítá jak koalice, tak opozice.

Hnutí STAN upozornilo na dva případy z mnoha, které se v poslední době dostaly do veřejného prostoru. „Tohle jsou dva z mnoha příběhů, které jste v uplynulých měsících četli v médiích. A těch příběhů, které se nikdy nedostanou nejen za veřejnost, ale ani za práh domova, je ještě mnohem víc. Všem, kterým je tímto způsobem ubližováno, by měla pomoct právě schválená redefinice znásilnění,“ napsali Starostové.

💬Eliška: „Táta mě bil, učitel znásilnil.“
💬Filip: „Byl jsem otčímova sado-maso loutka“

Tohle jsou dva z mnoha příběhů, které jste v uplynulých měsících četli v médiích. A těch příběhů, které se nikdy nedostanou nejen za veřejnost, ale ani za práh domova, je ještě mnohem víc.… pic.twitter.com/Vl4vfb8gEQ

— Starostové a nezávislí • STAN (@STANcz) April 10, 2024

„Na tom, že NE znamená NE, se umíme shodnout napříč sněmovnou. Ta dnes výraznou většinou schválila redefinici znásilnění. Jsem za to moc rád. Ve věci, která se týká lidské důstojnosti a integrity v té nejosobnější sféře, nemá být prostor pro politikaření. Děkuju Barboře Urbanové, že je tahounem tohoto tématu. Přinese větší spravedlnost pro všechny oběti znásilnění,“ doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Doufám, že stejně hladce tuto novelu, která chrání naše děti, přijmou i v senátu a prezident Petr Pavel,“ napsala poslankyně Taťána Malá (ANO).

„Nová definice zahrnuje víc situací, které budou vyhodnoceny jako znásilnění. Nepůjde už jen o případy, kdy byl sex vynucený násilím. Pokud oběť prokazatelně se stykem nesouhlasila, půjde o znásilnění. Víc obětí tak bude mít možnost najít před soudem zastání. Velký krok dopředu, ale za Pirátskou stranu můžu slíbit, že tím naše práce v boji proti sexualizovanému násilí nekončí,“ slíbila poslankyně Klára Kocmanová.

„Konečně! Právě jsme schválili redefinici znásilnění. Česko má nyní moderní legislativu, kde NE znamená NE. Výrazně zlepšujeme přístup ke spravedlnosti. Výrazně zlepšujeme postavení obětí. Děkuji kolegům za 2 roky intenzivní a konstruktivní spolupráce na tomto návrhu,“ uvedl také poslanec Michal Zuna (TOP 09).

Novelu ocenila i kandidátka do evropského parlamentu Danuše Nerudová. „Mám velkou radost, že se sněmovna shodla na nové definici znásilnění. Je to jasný vzkaz, že se Česká republika posouvá správným směrem. Děkuji všem, kdo se na tom podíleli a za tohle opravdu důležité téma bojovali,“ napsala.

Novela vedle samotné změny znásilnění na nesouhlasný pohlavní styl vyčleňuje takzvané nepenetrační sexuální praktiky, například donucení k obnažování, pohlavnímu sebeukájení, osahávání a podobně, do nového samostatného trestného činu. Proto, aby se mohly lépe nastavit výše trestů pro jednotlivé skutky.

Dochází také k zákonné definici takzvané bezbrannosti oběti, kdy oběť není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu.

Novela také zavádí takzvané znásilnění z podstaty, tedy to, že dítě do dvanácti let věku bude automaticky chápáno jako bezbranné a sexuální čin vůči němu bude vždy považován za znásilnění, nikoli za pohlavní zneužití, které se trestá mírněji.

V Česku je podle statistik organizace Bez trestu, která pomáhá obětem sexuálního a domácího násilí, ročně spácháno až 12 tisíc případů znásilnění. Pouze okolo 600 případů je oznámeno, tedy přibližně pět procent. Zároveň je každý druhý pachatel potrestán podmínkou.

Průzkum organizace proFem z toho roku ukázal, že téměř tři pětiny žen v Česku se v životě staly terčem nějaké formy sexuálního násilí. Znásilnění podle navrhované právní definice, kterou schválila sněmovna, pak zažila pětina žen.

Přečtěte celý článek