‚Jděte do pr**le.‘ Sochař Černý bránil v televizi své motýly na obchodním domě Máj v Praze

před 1 týden 42

Závěr pátečního pořadu Události, komentáře provázela v České televizi vyhrocená debata. Umělec David Černý, nad jehož díly lidé mnohdy pozvedávají obočí, v ní hájil své sochy motýlů, které mají brzy ozdobit obchodní dům Máj v centru Prahy. Kurátorku Galerie hlavního města Prahy Marii Foltýnovou, která seděla vedle něj, nazval soudružkou. A ta na úplném konci pořadu, už mimo kamery pronesla k Černému: „Jděte do pr**le.“ On jí odpověděl podobně.

Praha 11:09 20. dubna 2024

Umělec David Černý po pohřbu Karla Schwarzenberga

Umělec David Černý (archivní foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Foltýnová v úvodu debaty kritizovala nejasnost záměru sochaře Černého, který pro fasádu domu Máj vytvořil dvojici modro-fialových motýlů, jejichž trup má podobu stíhaček Spitfire.

Zdůraznila, že Máj je kulturní památkou a sám o sobě architektonickým dílem. A je podle ní otázkou, „jestli je nutné k němu přidávat ještě další vrstvu“.

Tramvaje u Muzea i oprava podchodu. Rekonstrukce horní části Václavského náměstí v Praze začne v létě

Číst článek

Černý na její první slova reagoval zostra. „Zajímalo by mě, jak soudružka Faltýnková chce kritizovat něco…,“ zkomolil Černý jméno kurátorky galerie. Moderátor Daniel Takáč ho ihned přerušil. A upozornil ho, že Foltýnová není členkou KSČM. Ona sama dodala, že ani nikdy nebyla.

„Připomíná mi moji komunistickou učitelku ze základní školy. Já se za to omlouvám,“ pokračoval Černý. Později ho musel moderátor ještě upozorňovat na komolení kurátorčina jména.

Umělec Černý se následně ohradil proti tomu, že Foltýnová kritizuje sochu, která ještě ani neexistuje. „Mluvím o záměru,“ kroutila Foltýnová nesouhlasně hlavou.

Debata se nakonec vyhrotila na samém konci pořadu Události, komentáře, už mimo televizní kamery, kdy se moderátor s úsměvem loučil s diváky. Poslední slova zachytily mikrofony z dálky. „Jděte do pr**le,“ pronesla naštvaně Foltýnová směrem k Černému. „Vy jděte do pr**le,“ odvětil jí sochař.

Sochy motýlů mají být podle Černého na fasádě Máje jen dočasně, a to po dobu jednoho roku. Instalace má podle Institutu plánování a rozvoje Prahy připomínat 75. výročí založení NATO a 25. výročí vstupu Česka do NATO.

Obchodní dům Máj, jehož rekonstrukce začala předloni v červenci, se veřejnosti otevře v červnu. Vyjít má na zhruba čtyři miliardy korun. Původně majitel Máje, developerská společnost Amádeus Real zvažovala, že by při rekonstrukci výrazně změnila i vnější plášť budovy. Od záměru ale nakonec ustoupila.

Pozornost upřená na Černého

Sochy Davida Černého přitahují pozornost dlouhodobě. Známý je sovětský tank na Smíchově, který umělec v roce 1991 přetřel ze zelené barvy na růžovo. Pozornost vzbudil i klikující červený double-decker, který stál v roce 2012 před Českým domem během olympiády v Londýně.

Lilith od Davida Černého je jako fíkový list špatné zástavby, neposiluje genius loci, kritizuje sochař

Číst článek

Diskuse vyvolal i obří fialový prostředník na Vltavě vztyčený krátce před sněmovními volbami v říjnu 2013 proti Pražskému hradu, kde tehdy ani ne rok sídlil prezident Miloš Zeman.

Největší kontroverzi ale zřejmě vzbudila jeho obří plastika Entropa, která během prvního českého předsednictví EU v roce 2009 zdobila budovu Rady Evropy v Bruselu.

Plastika se strefovala do stereotypů spojovaných s jednotlivými evropskými státy, z nichž některé proti plastice protestovaly. Asi největší pokřik spustili Bulhaři, jejichž zemi symbolizovala turecká latrína. A Slovákům se příliš nelíbilo, že jejich zemi představoval balíček hmoty připomínající sýr omotaný maďarskou trikolóru. Německo Černý vyobrazil jakou soustavu dálnic, které ale nápadně připomínali nacistickou symboliku.

Obří plastika Entropa umělce Davida Černého v Techmania Science Center v Plzni | Foto: Libor Sojka | Zdroj: ČTK

red

Přečtěte celý článek