Je nutné přitopit. Proti omrznutí ovocných stromků pomůžou svíce i gril

před 1 měsíc 41

Jaro se letos přihlásilo o měsíc dřív. Jeho brzké probuzení však dělá vrásky na čele ovocnářům a zahrádkářům. Sice jim může dělat radost, že vegetace už pomalu vystrkuje své pupeny, plánovanou letošní úrodu jim ovšem můžou pokazit ranní mrazíky. Právě ty mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy. K jejich ohřátí poslouží parafinové svíce nebo třeba domácí grily.

Letos nám topná sezona na meruňkách začala docela brzo. S tímto lakonickým prohlášením a fotografiemi, kde u meruněk hoří ohně, které je mají při ranních mrazících ochránit před zmrznutím a tím i znehodnocením budoucích plodů, přišla v polovině týdne farma Petráskovi. Svůj ovocný sad má v Ploskovicích na Litoměřicku.

Na zapálení ohňů jsou připraveni i sadaři na Znojemsku. „Jaro přišlo asi o měsíc dříve, než je obvyklé. Ale je to lepší než v minulých letech, kdy byly brzké i mrazíky. Nicméně situaci bedlivě sledujeme a jsme připraveni na ustavení protimrazových hlídek,“ řekl jednatel společnosti Ökoplant Slup Tomáš Letocha.

Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti:

Sadař zahřívá meruňkový sad ve Velkých Pavlovicích, ilustrační foto.

Česko po víkendu čekají ranní mrazy. Mohou poškodit rozkvetlé ovocné stromy

Nakoupené protimrazové svíce tu zatím nepoužívají, ale jejich brzké nasazení nevylučují. „V letošním roce jsme se rozhodli, že je nebudeme používat do květů, ale až na plůdky, které může mráz ohrozit více. Počítáme tak, že pokud bude současná predikce počasí dál pokračovat, svíce nasadíme v horizontu dvou až tří týdnů,“ nastínil Letocha.

Hrozí mrazíky

Jeho slovům nahrává i předpověď meteorologů. Ti na svých stránkách informovali, že začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulou. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska.

Velké Pavlovice 1.4.2020 - sadař Jan Krejčiřík zahřívá meruňkový sad ve Velkých Pavlovicích.Velké Pavlovice 1.4.2020 - sadař Jan Krejčiřík zahřívá meruňkový sad ve Velkých Pavlovicích.Zdroj: Deník/Attila Racek

Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti. „Vzhledem k tomu, že zejména v polohách pod 400 metrů nad mořem pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a slivoní, může dojít k jejich poškození mrazem,“ uvedli meteorologové.

Jak se bránit

Jak ochránit stromy a stromky před zmrznutím, poradil i předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Ideální ochranou jsou podle něj parafinové svíce, které dokážou vytvářet teplo ve svém okolí až osm hodin. „V případě malého zahrádkáře můžou pomoci nejen svíce, ale i rozdělaný oheň. A to například ze slámy či štěpky. Člověk může také pod stromem nechat zapálený gril s dřevěným uhlím, který okolí ohřeje,“ sdělil Ludvík.

Stoupající zimní teploty začínají být normálem. V budoucnu může sníh bývat pouze na horách:

Nezvykle teplá zima. Ilustrační snímek

Sníh jen na horách a aktivnější klíšťata: Na teplé zimy si zvykejme, radí vědci

Brzký příchod jara je podle něj letos extrémní. „Na to, že jsme v druhé polovině března, tak vidíme, že některé stromy jsou narašené tak, jako je obvyklé někdy v půlce dubna,“ konstatoval. Doplnil, že nyní jsou nejnáchylnější k poškození hlavně meruňky a hrušně. Mráz, který klesne ke dvěma až pěti stupňům pod nulou, tak může zničit celou letošní úrodu.

Přečtěte celý článek