Fiala přivítal Tuska ve Strakově akademii, schůzka předchází jednání lídrů V4

před 1 měsíc 48

foto Předseda vlády Petr Fiala (ODS) jednal se svým polským protějškem Donaldem Tuskem, 27. února 2024, Praha.

Praha - Předseda vlády Petr Fiala (ODS) přivítal nového polského premiéra Donalda Tuska ve Strakově akademii. Čeká je bilaterální jednání i diskuse o budoucnosti visegrádského uskupení. Na jejich schůzku totiž naváže dopoledne v Lichtenštejnském paláci jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Kvůli víkendovým výrokům slovenského předsedy vlády Roberta Fica na adresu Ukrajiny přitom Tusk zmínil možný konec spolupráce v tomto formátu.

Ficovo vystoupení u příležitosti druhého výročí napadení Ukrajiny Ruskem kritizoval i český premiér, je podle něj ale důležité pokračovat v diskusi mezi zeměmi V4.

Hlavními tématy jednání mezi Fialou a Tuskem budou podle úřadu vlády rozšiřování EU, situace na Ukrajině, regionální spolupráce, obranná spolupráce, energetika a migrace. České a polské postoje na evropské úrovni se liší od názorů maďarského premiéra Viktora Orbána i nového předsedy slovenské vlády.

Fico v kritizovaném projevu uvedl, že sázka Západu na vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem selhala, ale Západ si nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje.

Tuskova vláda nahradila v prosinci kabinet Mateusze Morawieckého (PiS), se kterým od svého nástupu do funkce Fiala úzce spolupracoval. Společně cestovali do Kyjeva po začátku ruské invaze na Ukrajinu či uzavřeli spory o podmínkách dalšího fungování dolu Turów poblíž hranic s Českem mezivládní dohodou.

Po změně v čele polské vlády český premiér do Varšavy vzkázal, že věří v další prohlubování úzké spolupráce mezi oběma zeměmi jako sousedy i spojenci v EU a NATO.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky.

Přečtěte celý článek