Je to tady. Nainstalujete tuhle aplikaci a sebere vám všechny peníze z účtu. Češi jsou v koncích

před 2 měsíce 32

V České republice se na mobilních telefonech začaly šířit velmi nebezpečné aplikace. Zdá se, že Češi v tomto ohledu dojíždějí na to, že ve svých telefonech mají důležité informace, například v podobě mobilního bankovnictví, skrz které mohou přistupovat k veškerému svému majetku. Zároveň však nedokáží své telefony adekvátně zajistit proti hrozbám, případně jsou velkou hrozbou sami, jelikož do telefonu instalují neověřené aplikace.

Potká vás to kdykoliv

Právě to je teď podle všeho největším problémem v rámci takzvané kyberbezpečnosti. Lidem se do telefonu dostávají speciálně upravené aplikace, takzvané bankery. Může se vám stát, že zabrousíte například na nějakou stránku, která spustí výzvu, že musíte aktualizovat svůj prohlížeč v telefonu. Pak už stačí jen kliknout na souhlas a nainstaluje se vám aplikace, která může být potenciálně velmi nebezpečná.

Jakmile ji spustíte a udělíte souhlasy, které požaduje, čehož si skoro ani nemusíte všimnout, získává tato aplikace nadvládu nad vaším telefonem. “Potom už nejste jeho pánem, ale organizované skupiny si s vaším zařízením budou dělat, co je napadne,” říká Patrik Barel, který je expertem na bezpečnost v rámci mobilních telefonů a internetu.

Problémy se přitom nemusí objevit hned. Obvykle nějakou dobu trvá, než se na vás dostane řada a podvodníci vás vytěží. Potom už si často ani neuvědomíte, že jste něco podezřelého do telefonu nainstalovali.

Je to nový trend

Taková aplikace si v telefonu může dělat doslova, co se jí zachce. Může si na pozadí pouštět aplikace a dokonce si schvalovat přístupy či transakce, což je klíčové právě v mobilním bankovnictví,” říká odborník s tím, že si toho ani nemusíte všimnout. Podvodníci navíc mají přehled o vašem displeji, takže jim stačí počkat si, až na něj vyplníte přihlašovací údaje, které potom mohou využít.

Čtěte také: Velká česká banka namíchla klienty. Ukázalo se, jak masivně je odírá na skrytých poplatcích

Zdá se, že právě na tomto poli teď budou organizované skupiny působit nejvíce. Ostatně, například Česká spořitelna už varovala před aplikacemi, které se vydávají za její mobilní bankovnictví George, ale ve skutečnosti jsou podvodné a jejich cílem je pouze připravit vás o peníze.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek