Praha plánuje odstranit výdech metra na Jiřího z Poděbrad, je prý nežádoucí

před 1 měsíc 44

 ČTK

Investiční odbor magistrátu podle Hlaváčka na základě úkolu rady města z roku 2022 prověřil možnost zachování výdechu s ohledem na ochranu památkové hodnoty náměstí, zatížení zeleně a celkové řešení prostranství. "Zachování vyhodnotil jako nežádoucí," uvedl náměstek.

Důvodem byla doporučení dotčených orgánů, podle kterých je výdech nevhodně řešený, dodal politik. Horizontální proudění vzduchu by podle magistrátu opět poničilo okolní zeleň, znemožnilo výsadbu nových stromů a koncepční úpravy zelených ploch.

Hlaváček dodal, že změnu vnitřní konstrukce výdechu nutnou pro odstranění těchto negativních jevů odbor vyhodnotil jako neproveditelnou takovým způsobem, aby byla zachována i jeho vnější podoba. "Zachování stávajícího výdechu navíc důrazně odmítl odbor památkové péče a doporučil investičnímu odboru jeho odstranění," doplnil.

Za zachování prvku vznikl otevřený dopis adresovaný Hlaváčkovi a dalším pražským náměstkům Zdeňkovi Hřibovi (Piráti) a Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09). Podepsala jej například historička architektury Klára Brůhová, architekt a historik Petr Vorlík, architekt a zastupitel Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek (Zelení), sochař Pavel Karous, rapper Vladimir 518 či spolky Architektura 489 a Klub Za starou Prahu.

"Dovolujeme si připomenout, že výdech na náměstí Jiřího z Poděbrad je kvalitní umělecké dílo, které má Praha to štěstí mít ve svém veřejném prostoru," stojí v dopisu. Výdech spolu se sousední kašnou bývají podle autorů dopisu zařazovány mezi příklady těch nejzdařilejších uměleckých děl vzniklých v 80. letech pražském veřejném prostoru a vedení města by mělo usilovat o jeho zachování.

Praha začátkem roku zahájila rekonstrukci náměstí, která potrvá 33 měsíců a vyjde na zhruba 477,8 milionu korun včetně DPH. Úpravy budou zahrnovat nové prostranství pro pořádání akcí před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, nahrazení asfaltu dlažbou nebo mlatovými povrchy, výsadbu stromů a další zeleně nebo opravu a rozšíření dětského hřiště. Kašna, proti jejímuž odstranění se v minulosti také zvedl odpor, bude podle dřívějších informací zrekonstruována a přesunuta.

Přečtěte celý článek