Josef Nuzík se dnes v Olomouci ujal arcibiskupského úřadu

před 2 týdny 18

foto Slavnostní uvedení nového olomouckého arcibiskupa a metropolity moravského Josefa Nuzíka, 13. dubna 2024, Olomouc.

Olomouc - Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se dnes v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v ČR Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.

Apoštolský nuncius Okolo nejprve v úvodu bohoslužby vyzval k přečtení papežské buly, kterou byl Nuzík 9. února jmenován olomouckým arcibiskupem. Po skončení této části obřadu novému arcibiskupovi předal berlu olomouckých arcibiskupů a doprovodil ho k předsednickému křeslu, na které Nuzík usedl na znamení převzetí svěřeného úřadu.

Bohoslužba v katedrále svatého Václava začala v 10:00. Na slavnostní mši přijelo autobusy a vlaky několik tisíc věřících z celého Česka. Lidé zaplnili katedrálu i přilehlé Václavské náměstí, na kterém jsou velkoplošné obrazovky. Od 14:00 budou moci věřící novému arcibiskupovi poblahopřát a setkat se s ním v prostorách vedle katedrály. Ve stejný čas se počítá s doprovodným programem v podobě modliteb v kostele Panny Marie Sněžné, v 16:00 program vyvrcholí varhanním koncertem v kostele svatého Mořice.

Na hlavních trasách od vlakového nádraží stojí od rána pořadatelé, kteří navigují příchozí věřící směrem ke katedrále. Dopravu ve městě řídí policie. Dopravní komplikace zatím hlášeny nejsou.

Na arcibiskupovu inauguraci přijelo do Olomouce 24 biskupů z Česka i zahraničí a zástupci vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu a krajů. Dorazili i další církevní představitelé, jako jsou generální vikáři, kanovníci či děkani. Zhruba stovku hostů tvoří členové rodiny nového arcibiskupa, který pochází z 11 sourozenců.

Sedmapadesátiletého biskupa Josefa Nuzíka jmenoval olomouckým arcibiskupem papež František 9. února. Kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal více než půldruhého roku apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo se svými spolupracovníky, výsledky konzultací předával do Vatikánu. Předchozí olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl v polovině května 2022 jmenován 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. Pražským arcibiskupem se stal 2. července.

Přečtěte celý článek