Jourová: Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze EU, EK má ale otázky

před 1 týden 16

foto Ilustrační foto - Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Bratislava - Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, je dostatek času na vyjasnění požadavků Evropské komise (EK), řekla novinářům její místopředsedkyně Věra Jourová po jednání s členy slovenského kabinetu vlády. EK diskutuje se slovenskou vládou o změnách v trestním právu, které vládní koalice premiéra Roberta Fica navzdory žádosti EK prosadila ve zrychleném režimu. EK bude podle Jourové požadovat od Bratislavy další informace, byť slovenská strana při jednáních uvedla, že poskytla odpovědi na všechny otázky. Jourová také upozornila, že navrhovaný slovenský zákon, podle něhož nevládní organizace financované ze zahraničí mají mít zvláštní označení, by byl v případě schválení v rozporu s evropským právem.

"Komise nemá zájem peníze zastavovat. Ale musíme mít garance, že nebudou zneužívány. Dialog je intenzivní. Domnívám se, že si budeme psát i nadále, budeme se dotazovat slovenské strany znovu," uvedla Jourová, která je komisařkou pro hodnoty a transparentnost a dočasně převzala i oblast justice.

Dotazy EK se podle Jourové zaměřují na záruky nezávislosti a profesionálního výkonu slovenské prokuratury v souvislosti s ochranou peněz z evropských fondů. Slovenská vláda prosadila ve sněmovně například rozpuštění elitního útvaru slovenské prokuratury ÚSP, který měl na starosti nejzávažnější kriminalitu. Jen část prokurátorů ÚSP přešla na trestní odbor generální prokuratury. Platnost některých dalších změn ve slovenském trestním právu včetně zkrácení promlčecích dob trestných činů pozastavil slovenský ústavní soud.

Jourová v Bratislavě jednala také s premiérem Robertem Ficem, který o ní v polovině dubna řekl, že nynější slovenskou vládu nenávidí. Místopředsedkyně EK k tomu řekla, že osobní útoky nikam nevedou a nikomu nepomáhají.

Jourová uvedla, že zákon ohledně označování slovenských nevládních organizací by byl v rozporu s evropským právem, pokud by ho slovenská sněmovna schválila v navržené podobě. Předloha, o které v prvním čtení jedná slovenská sněmovna, počítá s tím, že nevládní organizace, jež jsou financovány ze zahraničí, by ve svém názvu až na výjimky musely nově používat také označení "organizace se zahraniční podporou". Tento návrh do sněmovny předložili poslanci vládní nacionalistické Slovenské národní strany, která je nejmenší ze tří stran ve Ficova kabinetu.

Přečtěte celý článek