Jsem na světě 70 let, ale takhle špatně se mi ještě nežilo. Důchodkyně řekla, kolik skutečně dostává a co si myslí o tomto státě

před 1 měsíc 53

Často zaznívá, že důchodci se mají v České republice výborně. A to zejména poté, co se jim v posledních letech penze významně navyšovaly. Jenže jak už to tak bývá, neplatí to zdaleka pro všechny a najdou se bohužel i tací, jejichž situace se zhoršuje, nebo přinejmenším nezlepšuje. Důvodem je především značný nárůst cen, který se tu odehrál.

Takhle to tady chodí

O svůj příběh se s námi podělila důchodkyně, která už skutečně neví, co si počít. “Kdybych měla jen směšný důchod, tak z toho nevyžiju a chcípnu hlady,” řekla velmi ostře na úvod Věra Maršálová, které bude 70 let. I v této životní fázi však stále musí chodit do práce. To přitom jde dohromady s tím, co si přeje ministerstvo práce a sociálních věcí. Tedy aby lidé pracovali co nejdéle.

V tomto případě to ale není ani tak volba dotyčné, jako spíše nutnost. Z důchodu totiž nedokáže poplatit všechny své náklady. “Samozřejmě že už mám zdravotní problémy a léky mě stojí dost peněz a to nepočítám bydlení, pronájem, kde taky nevědí, co za to vzít a neustále nájmy zvyšují,” dodává důchodkyně.

Nelíbí se jí přitom také, že když v důchodu pracuje, odvádí za ní firma zdravotní a sociální pojištění, zatímco za ostatní důchodce, kteří jen pobírají penzi, nikdo nic neplatí. Připadá jí to nespravedlivé. V tomto ohledu se do budoucna chystá určitá změna. Důchodci by neměli platit tak vysoké sociální pojištění, takže jim zbude více z platu. Ale pravděpodobně jen ti, kdo si ještě nepožádali o důchod.

Další zvýšení nájmu

Kdo chce jít v Česku do důchodu, musí mít odpracováno alespoň 35 let. To paní Maršálová má podstatně víc a další roky jí přibývají. “Mám odpracováno skoro 50 let, vychovala jsem dvě děti a snažím se být soběstačná, abych nezatěžovala svoje děti a udržela si zdraví a nezatěžovala zdravotnictví,” říká penzistka. “Jsem na světě od roku 1955, ale nikdy se mi tak špatně nežilo.”

Čtěte také: Důchodci v Česku se mají vrátit do práce. Jurečka přichystal velkou novinku, připravte se

Jak vidno, všichni důchodci nemají zdaleka na růžích ustláno. Tato dotyčná navíc dodává, že jí domácí zrovna oznámila další navýšení nájmu. To představuje ještě větší zátěž pro její už tak napnutý rozpočet. Jak to všechno poplatí, neví.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek