Jsme ve sféře Rusů, řekl prý Zaorálek. Sociálními sítěmi opět letí lživé výroky

před 1 měsíc 38

Není to pravda, ale mohla by být. Tuto výmluvu používají často uživatelé sociálních sítí přistižení při tom, že šíří nějaký prokazatelně falešný výrok vložený do úst někomu, kdo nikdy nic takového neřekl. Podlehnout pokušení sdílet chytlavou hlášku slibující hodně reakcí, aniž by si předem ověřil její pravdivost, přitom může každý. Uvážíme-li současné rozdělení české společnosti, lze říci, že tuto náchylnost projevují obě strany.

Lubomír Zaorálek měl údajně prohlásit, že Rusko se nedá porazit a my patříme do jeho sféry. Jde ale o výmysl | Foto: Deník/Martin Divíšek

V prostředí sociálních sítí platí, že každý věří, čemu věřit chce, takže sdílí zejména ty příspěvky které odpovídají jeho vidění světa nebo se mu hodí k útoku na vyznavače jiného pohledu – přičemž si jen málokdy předem ověřuje, zda to, co sdílí, odpovídá skutečně nějaké realitě.

Zdroj: DeníkV posledním týdnu to ukázala například sociální síť X, kde se na jedné straně pohoršovali někteří politici vládní koalice nad údajným výrokem neparlamentního politika Lubomíra Zaorálka, který bývalý ministr zahraničí a kultury nikdy nepronesl. Na druhé straně někteří šiřitelé ruské propagandy sdíleli anonymní tvrzení pocházející údajně z čínského ministerstva obrany, aniž by existoval jediný důkaz, že takové tvrzení opravdu zaznělo.

Případ Zaorálek

„Zaorálek v rádiu: Jaderná mocnost se nedá porazit a my jsme tady prostě v sféře, kterou Rusko považuje za svou a kterou nikdy nevyklidí. A až se stáhnou z Evropy USA, budeme muset s Ruskem umět mluvit a mít tu politiky, co pro Rusy budou partnery k jednání o nových poměrech tady.“

Výše uvedený text pochází z příspěvku, který na sociální síť umístil 18. března 2024 Marek Vondrák. Příspěvek zhlédlo kolem 63 tisíc uživatelů této sítě a jako na skutečné vyjádření Lubomíra Zaorálka na něj zprvu reagovali například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebo člen České pirátské strany Tomáš Bitman. Dvořák „okomentoval“ údajný Zaorálkův výrok zvracejícím smajlíkem, Bitman ho nasdílel a připojil k němu vlastní reakci: „ta toto byla poslední tečka za jakoukoliv ukázkou inteligenci Zaorálka. Poslední mozkové buňce jsem právě zamával.“ (jazykově neupravováno, pozn. red.)

Dezinformátoři před nedávnem šířili také falešný výrok Václava Klause o zesnulém Karlu Schwarzenbergovi:

Exprezident Václav Klaus

Schwarzenberg v hledáčku dezinformátorů. Ti vložili lež do úst Václavu Klausovi

Jak byli oba politici ostatními uživateli upozorněni, komentovaný výrok je falešný, Lubomír Zaorálek jej takto nikdy nevyslovil. Šlo o výmysl uživatele Marka Vondráka, který se v záhlaví profilu na síti X označuje za autora vážného i nevážného „V radiu“ a o svých příspěvcích mluví jako o internetové satiře.

Ministr Dvořák později reagoval na upozornění o nepravdivosti citátu slovy, že Vondrák je sice „známá značka fejku“, ale že „Zaorálek se vyjadřuje tak, že to je od parodie k nerozeznání“. A to prý je na onen zvracející smajlík.

Není to ani zdaleka poprvé, co se Vondrákem vymyšlené výroky různých známých osobností začaly šířit jako autentická tvrzení – v listopadu loňského roku třeba vyvolala pozdvižení údajná slova bývalého českého prezidenta Václava Klause, že prý „musí nesouhlasně vrnět, když slyší to jednostranné kýčovité laudatio“ na adresu tehdy zesnulého Karla Schwarzenberga, který prý podle něj „nikdy nebyl autentickým zástupcem českých lidí, zájmů a hodnot“. Na Klause se tehdy kvůli těmto slovům snesla vlna kritiky, přitom je nikdy neřekl – vymyslel si je Vondrák, který mu je vložil do úst.

Současný Vondrákův post o Zaorálkovi sice opravdu zcela očividně karikuje některá poslední vyjádření tohoto neparlamentního politika k tématu rusko-ukrajinského konfliktu, kdy prohlašoval například to, že prý neexistuje dohoda na cíli, „kterého chceme na Ukrajině dosáhnout“, faktem ale zůstává, že to, co mu Vondrák vložil do úst, Zaorálek neřekl.

Případ čínský zdroj

Jiným příkladem podobného problému je šíření nedoložených a nedoložitelných výroků, jež jsou vloženy do úst nějaké „nejmenované osobnosti“ a mají vyvolat u uživatelů takovou reakci, jakou si přeje dezinformátor, který si je vymyslel.

To se týká třeba údajného výroku nejmenovaného „zástupce čínského ministerstva obrany“, který prý minulý týden prohlásil, že „Čína je připravena vojensky zasáhnout kdekoli, pokud se USA nebo NATO rozhodnou zaútočit na Rusko“. Výrok se začal rychle šířit v sociálních sítích, kde jej sdílejí zejména proruští dezinformátoři.

Evergreenem dezinformátorů byla v loňském roce zejména Ukrajina a covid-19:

Skutečně ve velkém se letos lhalo také o potravinách nabízených v českých řetězcích. Lhalo se o potravinách označených logem zelené žáby, o potravinách obsahujících výtažky z hmyzu, ale třeba i o akcích obchodních řetězců zaměřených proti plýtvání

Největší dezinformace roku 2023: Tyto absurdity letos lháři šířili na internetu

Neexistuje žádný věrohodný zdroj, který by potvrzoval, že taková slova opravdu zazněla. V krátké zprávě ze 17. března 2024 jej zmiňuje pouze anglický zpravodajský kanál v Indii Times Now, opakovaně postihovaný indickým Národním úřadem pro standardy zpravodajského vysílání kvůli vysílání neověřených informací, zkreslování faktů a porušování etického kodexu médií.

Tento kanál navíc neuvedl zmíněný výrok ani jako svou informaci, ale bez odkazu citoval kanál WW3.info Battlefield Research na sociální síti Telegram, využívané pro šíření ruské válečné propagandy, protože není jinak regulovaná a některé její kanály jsou přímo napojené na Moskvu.

Přečtěte celý článek