Jsou situace, na při kterých člověk potřebuje podporu od svého okolí. Například, když je mu blbě a jede sanitkou, nebo když se p...

před 2 měsíce 90
Jsou situace, na při kterých člověk potřebuje podporu od svého okolí. Například, když je mu blbě a jede sanitkou, nebo když se probudí na nemocničním lůžku po narkóze. Takové situace jsou nepříjemné i pro dospělé, ale co teprve děti. Když jsou v cizím prostředí v noci samy, tak nevědí, že máma nebo táta třeba ráno přijdou. Potřebují se cítit v bezpečí i když ještě nerozumějí, co přesně se děje.

Přítomnost blízkýchu dítěte je klíčová i pro rychlejší zotavování. Za to jsme se jako Piráti úspěšně postavili a prosadili novou metodiku, která rodiče opravňuje být s dítětem v nemocnici nepřetržitě.

Část českých zdravotnických zařízení ví, že rodič není návštěva. Jinde je přítomnost rodičů u dětí v nemocnici stále omezená či zpoplatněná. Tak to ale nemá být. V zákoně je už roky, že k dětem blízcí patří...

Proto jsme dnes spolu s Český helsinský výbor - Czech Helsinki Committee a Hnutí za aktivní mateřství rádi podpořili iniciativu Být spolu je normální. Hlavní myšlenka? Rodiče a zdravotníci jsou při uzdravování dítěte partneři. Představení kampaně se účastnila Olga Richterová - místopředsedkyně Sněmovny, která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje, a pirátský náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, který se řeší mj. to, aby přítomnost u dětí reálně fungovala.

Přečtěte celý článek