Jsou to zoufalci. Němcová připomněla Babišovy kauzy, o výzvě k rezignaci libereckého hejtmana má jasno

před 2 týdny 38

„Takže předtím jistě zástupci ANO vyzvali k rezignaci svého šéfa,“ vzkázala senátorka Miroslava Němcová (ODS). Reagovala tak na chování krajské organizace hnutí ANO, která vyzvala k rezignaci hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj) kvůli vyšetřování korupce spojené s libereckou radnicí. Němcová zároveň připomněla některé kauzy šéfa hnutí Andreje Babiše.

Krajská organizace ANO vyzvala kvůli liberecké korupční kauze k okamžité rezignaci hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud se tak nestane, bude ANO usilovat o svolání mimořádného jednání krajského zastupitelstva. V souvislosti s vyšetřováním korupce spojené s libereckou radnicí bylo obviněno osm lidí, z toho dva skončili ve vazbě. Půta mezi obviněnými není.

„Hlavním důvodem našeho postoje je, že v případě hejtmana Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které je součástí STAN, se různá vyšetřování, potažmo obvinění a podezření z korupce, objevují opakovaně. V minulém týdnu po nátlaku médií přiznal, že mu příslušníci NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) zabavili notebook a mobilní telefon, a nepřímo potvrdil i to, že vyšetřování mělo mít souvislost s plánem kraje vybudovat v Ralsku solární elektrárnu,“ napsala krajské organizace ANO v prohlášení.

V souvislosti s tím Němcová upozornila na kauzy šéfa hnutí ANO. „Takže předtím jistě zástupci ANO vyzvali k rezignaci svého šéfa. Vrací se Čapí hnízdo, je tu ta patálie s vyšetřováním ve Francii… jen namátkou. Jsou to zoufalci,“ má jasno senátorka.

Kauza Čapí hnízdo se řeší už od roku od roku 2015. Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky.

Proti zprošťujícímu rozsudku v kauze se minulý týden odvolal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Ten už jednou zprošťující rozsudek městského soudu zrušil. 

Babiše také již dlouho vyšetřuje Národní finanční prokuratura v Paříži (PNF), která se zabývá závažnou ekonomickou a finanční kriminalitou. Důvodem je podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků, které souvisí s nákupem rozsáhlých nemovitostí na jihu Francie v roce 2009. Babiš k tomu využil řetězec offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech, jak upozornil v říjnu 2021 server Investigace.cz v rámci mezinárodního projektu známého jako Pandora Papers.

Přečtěte celý článek