Jste úplně mimo. Nerudová si rýpla do Dostálové, vytáhla toastový chleba z Penamu i angličtinu

před 3 týdny 35

Vy za inovaci a dobré vynaložení evropských peněz považujete toastový chleba z Penamu, vpálila lídryni eurokandidátky Babišova hnutí ANO Kláře Dostálové ekonomka Danuše Nerudová, která ve volbách do Evropského parlamentu vede kandidátku hnutí STAN. Dostálová zkritizovala její slova na akci Hospodářské komory, kde Nerudová hovořila o obranném a zbrojním průmyslu.

„Zbláznili se? Danuše Nerudová chce budovat prosperitu na státních nákupech granátů a tanků. Musela jsem se dnes na konferenci Hospodářské komory štípnout, jestli se mi to nezdá,“ rozzuřila se na sociální síti někdejší ministryně Klára Dostálová (ANO). Ve svém příspěvku sdílela část vystoupení Nerudové na akci Hospodářské komory.

„My ve svém programu máme, že bychom prostřednictvím obranného průmyslu velmi rádi nastartovali konkurenceschopnost a ekonomický růst v Evropě, po vzoru Spojenných států. Protože obranný a zbrojní průmysl ve Spojených státech do jisté míry tvoří páteřní průmysl americké ekonomiky. To stejné může udělat Evropská unie,“ nechala se podle videa slyšet lídryně kandidátky hnutí STAN v eurovolbách.

Nerudová si slova Dostálové nechtěla nechat líbit. „Paní Dostálová, vy za inovaci a dobré vynaložení evropských peněz považujete toastový chleba z Penamu. Já za dobrou investici považuji investice do naší obrany a s ní spojených technologií, AI, čipů, softwaru,“ vzkázala na sociální síti.

„Pokud obranný průmysl vnímáte pouze jako tank – tak jste úplně mimo. Můžu vám poslat k tomu zajímavé studie. Ale jsou teda v angličtině,“ vpálila následně Dostálové. Narážela tak zřejmě na zjištění, že někdejší exministryně a Babišova lídryně pro eurovolby neumí pořádně anglicky. Jak už dříve informovaly Hospodářské noviny v newsletteru Ředitelé Evropy, z řad evropských liberálů ALDE, kam hnutí ANO v Evropském parlamentu patří, zaznívá, že angličtina exministryně je „very basic“, tedy jenom základní. Detaily konverzací jí prý museli kolegové tlumočit.

Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK by volby do Evropského parlamentu nyní v Česku vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volilo 20 procent lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností.

Přečtěte celý článek