Je to tady. EU nečekaně zakázala plynové kotle. Kdy nastane konec?

před 1 měsíc 40

Už nějakou dobu se o tom mluvilo s tím, že je to na spadnutí. Přesto však tato zpráva přichází pro mnohé nečekaně, jelikož lidé jednoduše nechtěli věřit tomu, že by si někdo troufl plynové kotle skutečně zakázat. A přeci se tak stalo. Důležitá směrnice prošla Evropským parlamentem a její uvedení do praxe už bude jen formalitou.

Byl oznámen termín

Celá záležitost není postavena tak, že by zakazovala primárně plynové kotle, nýbrž tak, že bude zakázáno vytápění budov a domů fosilními palivy. A mezi ně se, jak známo, počítá také zemní plyn, který dnešní moderní kondenzační plynové kotle pohání. Je přitom vcelku jedno, že jde o velmi efektivní zařízení. Toto palivo se zkrátka nebude smět používat vůbec.

Ještě před samotným schvalováním se mluvilo o tom, že by zákaz měl platit už od roku 2029, což už je doslova za dveřmi. Nakonec byl ale odsouhlasen pozdější termín. Plynové kotle tak skončí až v roce 2040. Je ovšem otázkou, zda se tento termín při současných tlacích nejrůznějších skupin udrží. Nikde totiž není psáno, že nemůže být posunut vpřed. Jeho odložení je potom spíše nepravděpodobné.

Aby bylo úplně jasné, že se s plynovými kotly už skutečně nepočítá, byl na evropské úrovni rovněž odsouhlasen zákaz jejich dotací. A to už bude podstatně dříve, konkrétně v roce 2025, tedy příští rok.

Už žádné dotace na kotle

Členské státy navrhnou, jakým způsobem přijmou opatření k dekarbonizaci vytápěcích systémů, a to ohledem na ukončení používání fosilních paliv ve vytápění a chlazení do roku 2040. Podpora samostatných kotlů na fosilní paliva bude zakázána v roce 2025,” uvádí zpráva EP.

To je určitá čára přes rozpočet pro Českou republiku, která podle dostupných informací chystala obnovení kotlíkových dotací právě na plynové kotle. Cílem bylo, aby na ně přecházeli lidé s ještě špinavějšími zdroji tepla, kteří například o tepelném čerpadle nechtějí ani slyšet.

Čtěte také: Průšvih s tepelnými čerpadly v Česku. Inženýři hlasitě varují, domácnosti se nedoplatí

Obecně teď Česku není ve vůbec dobré situaci, jelikož se po dvou letech prosazování tepelných čerpadel ukazuje, že oproti plynovým kotlům nejsou tak výhodná a navíc je s nimi více problémů ve skutečně chladném počasí, obzvlášť pokud domy nejsou energeticky příliš efektivní.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek