Juchelka: Kocábka penzijního systému se potápí a vy navrtáváte díry. Jurečka to tvrdě odmítl

před 1 měsíc 57

Podle Juchelky zasazují výjimky a nesystémové změny důchodovému systému velké rány. „Systém nebude udržitelnější, pokud v něm budete neustále dělat výjimky,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS stínový ministr práce a sociálních věcí z hnutí ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová navrhla nesmysly, my jsme je zatrhli. Havlíček vysvětlil, proč ANO nevyřešilo penze

„Když to přirovnám k lodičce, tak se v ní těmito změnami neustále navrtávají další a další dírky, které ji nakonec potápějí. Když uvedu konkrétní příklad, tak například slevu na pojistném ve výši 6,5 procenta pro aktivní důchodce bych řešil jinak,“ podotkl Juchelka.

S Juchelkovými výtkami ale ministr zásadně nesouhlasil. „Některé návrhy, například výchovné, jsou demograficky pozitivní nástroje, které jasně říkají, že jako vláda podporujeme porodnost a vážíme si rodičů, že mají děti. Bez rodičů totiž žádný průběžný systém fungovat nemůže,“ řekl Jurečka.

Hájil zároveň Juchelkou zmíněnou slevu pro pracující důchodce. Tito penzisté totiž díky tomu získají měsíčně až dva tisíce korun navíc. Peníze tak budou mít k dispozici de facto okamžitě, a to další měsíc s čistou výplatou. Díru do pojistného změna podle ministra neudělá, protože sociální i zdravotní pojištění včetně daně za aktivní penzisty bude odvádět zaměstnavatel.

I přes neshody je podle Juchelky šance na dohodu mezi vládní koalicí a opozicí velká. „Pan prezident Petr Pavel má zájem na tom, aby se, pokud to bude možné, dohoda našla. Ale samozřejmě na to je nutný nějaký čas,“ dodal Jurečka.

Prezident hnutí ANO podle předsedkyně jeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové slíbil, že mu pomůže vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s vládní koalicí ohledně penzijní reformy. „Pan prezident přislíbil, že se pokusí požádat, aby vláda prozatím o novele nejednala, protože v tuto chvíli není absolutně žádná shoda,“ uvedla Schillerová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

Přečtěte celý článek