Jurečka dokončil reformu penzí, dříve do důchodu by mohlo jít asi 120 tisíc lidí z náročných profesí

před 2 měsíce 51

Na seznam vybraných náročných profesí zařadilo ministerstvo práce a sociálních věcí zhruba 120 tisíc lidí. Týká se to tedy všech lidí, kteří pracují ve čtvrté kategorii a části z kategorie třetí s prací v chladu či teple, fyzickou zátěží či vibracemi. Ti by tak podle šéfa rezortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měli mít nárok na dřívější odchod do penze.

Druhou změnou jsou daňové úlevy pro pracující seniory. Obojí ministr oznámil v pátek s tím, že novinky doplnil do dlouho očekávané důchodové reformy. A celý materiál odešle vládě.

„Končíme mezirezortní připomínkové řízení a návrh důchodové reformy odesíláme k projednání legislativní radě vlády a následně projednání vládou jako takovou,“ řekl novinářům Jurečka. „Změny zajistí spravedlivé důchody současným seniorům, ale i jejich dětem, vnoučatům a dalším generacím,“ dodal.

Odbory chtěly víc. Ministerstvo si prosadilo svou

O tom, jaké práce by mohly spadat mezi takzvané náročné profese, jež budou moci odcházet dříve do penze, jednaly úřady s odboráři a zaměstnavateli zhruba půl roku. Nakonec ale shodu nenašli a ministerstvo představilo v pátek svou představu.

Prozatím tak mezi vybrané profese patří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek