Jurečka: Lidé jako Babiš v politice jsou bezpečnostním rizikem. Má praktiky StB

před 1 měsíc 35

„To, že předseda koaliční strany Andrej Babiš takovýmto způsobem žádá kompromitující materiály na svého kolegu, ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, není možné přejít,“ poznamenal Jurečka s tím, že je proto na místě situaci probrat na půdě Poslanecké sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Vulgarity nejde přejít, jinak je to žumpa proti žumpě, varoval Kalousek TOP 09

Za hranou je podle Jurečky především to, že Babiš šel do osobní roviny a vyptával se i na děti Lipavského. „Jedna věc je, když politici soupeří mezi sebou jako rovný s rovným, ale rodinní příslušníci by se do politické debaty podle mého názoru neměli tahat,“ dodal šéf KDU-ČSL.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček v pořadu 360° CNN Prima NEWS připomněl, že do politiky byly dříve zatahovány i děti expremiéra, především jeho syn. Podle Jurečky je toto ale naprosto odlišná situace. „Andrej Babiš je sám vytáhl, začal o nich aktivně mluvit a vtáhl je do příběhu Čapího hnízda. Ale aby tady kdokoliv z politiků zjišťoval kompromitující materiály a chtěl je použít? To jsou už opravdu praktiky StB nebo KGB, které do vyspělé společnosti nepatří,“ zdůraznil.

Podobného názoru jsou i další politici. „Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody,“ napsal na sociální síti X vicepremiér Vít Rakušan. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zase uvedl, že „zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje“. Exministr financí a dlouholetý Babišův rival Miroslav Kalousek (TOP 09) šéfovi ANO vzkázal, že je „odpudivý fízl a práskač“. „Leč to, že je tak neschopným fízlem, aby to práskal sám na sebe, je přece jenom překvapení… Jak to jenom mohl dotáhnout tak daleko?“ tázal se na sociální síti X Kalousek.

Andrej Babiš se za vulgarismus, kterým Lipavského označil, omluvil. Popřel však, že by sháněl kompromitující informace. „Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku, jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ vysvětloval, proč se ptal na Lipavského děti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rovenský napráskal Babiše, měl by se omluvit, žádá Havlíček. Neuvěřitelné, žasl Skopeček

Přečtěte celý článek