Jurečka představí zákon s reformou penzí a dřívější důchod náročných profesí

před 2 měsíce 69

foto Ilustrační foto - Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Praha - Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes chystá představit dokončený návrh zákona s reformními změnami penzí. Přibyla do něj úprava dřívějšího důchodu pro náročné profese a odpuštění odvodů pracujícím starobním důchodcům. Novela počítá třeba s pokračováním zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy a s dalšími opatřeními.

Podrobněji by měl Jurečka dnes říct, které profese by mohly získat nárok na dřívější penzi bez krácení pobírané částky. Výčet má vycházet z nynějších čtyř kategorií prací. Kvůli překračování limitů hluku, prachu a dalších rizikových faktorů jsou ve třetí a čtvrté kategorii potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví.

Už dřív ministr řekl, že by dřívější důchod měl být možný pro celou čtvrtou kategorii a část lidí z kategorie třetí. Ve čtvrté kategorii je asi 18.000 pracovníků a ve třetí na 450.000. Podle odborářů se ze 13 rizikových faktorů má u třetí kategorie brát v potaz pět, a to fyzická zátěž, vibrace, pracovní poloha, teplo a chlad. Odbory nesouhlasí, chtějí dřívější důchod pro celou třetí kategorii. Zaměstnavatelé jsou pro užší vymezení. Za pracovníky budou platit vyšší odvody. Poukazují i na výpadek pracovních sil při dřívějším odchodu z trhu práce.

Vláda plánované reformní změny penzí představila loni 11. května. Návrh důchodové novely pak ministerstvo práce předložilo o půl roku později v polovině listopadu. Resorty a instituce mohly podávat připomínky. Normu Jurečkův úřad teď dokončil. Ministr ve středu po jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl, že hotovou předlohu pošle vládní legislativní radě v nejbližších dnech. Vláda by pak mohla normu projednávat za čtyři až pět týdnů. Podle plánu by Sněmovna mohla rozhodnout do konce července, po ní by dostal normu ke schválení Senát a k podpisu prezident. Opozice má k zákonu výhrady.

Přečtěte celý článek