K výročí vzniku ODS: Zmítáme se ve větru nesmyslných kulturních válek, antievropanství byla špatná cesta

před 3 týdny 41

PROJEV / „33 let ODS – další cesta k vítězství?“ je název projevu člena ODS a modernizační iniciativy ČESKO.plus Ondřeje Šimíčka. Vyzývá v něm mj. k tomu, aby se strana posunula od kulturní válek do 21. století. Text proslovu přináší deník FORUM 24 v plném znění.

Přátelé! Žijeme spolu už 22 let. ODS pak letos oslaví „Kristova léta“.

Po více než 30 let je stále zásadní politickou silou v naší zemi. Po posledních parlamentních volbách jediným subjektem, který byl v poslanecké sněmovně zastoupen v každém volebním období. 

Jsme stranou státotvornou a v minulosti jsme se právě my největší zásluhou podíleli na vybudování robustní parlamentní demokracie a institucí s tak vysokou mírou resilience, že se v posledních 10 letech nepolitické politiky a přiznaném pokusu o přepis ústavního systému prezidentem, nic nestalo a naše země funguje dál.

Politická strana musí chtít vítězit. Členové musí vědět, že je jejich práce vidět, že má smysl, že je někdo poslouchá a že záleží na kvalitě jejich osobnosti a politickém talentu ne na tom „koho a odkud jsou“. Vítězství není možné bez práce, oběti a profesionálním výkonu všech aktérů. 

Za těch 30 let se politika dost změnila. Abychom uspěli také dnes, potřebujeme víc, než jen „změny“ či výrazné osobnosti, které jsou nezbytným základem, ale samy také nedokážou dovést stranu k vítězství. Potřebujeme se připravovat v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém výhledu. Musíme mít a nabídnout vizi, profesionální politickou a odbornou práci a aplikovat na sebe vysoké nároky vnitřní politické soutěže osobností, idejí a znalostí. 

Cíle zůstávají, ale cesty k vítězství jsou úplně jiné, než před 30, ale i 20 nebo 10 lety. Prudký rozvoj technologií, informační obezita společnosti, ztráta důvěryhodnosti hlavního mediálního proudu a nástup vůdcovských hnutí na hraně systému.

Musíme se postavit výzvám politiky dvacátých let 21. století. V době, kdy se technologický pokrok začíná zrychlovat tak, že už se nepočítá na roky, ale na měsíce, v době, kdy přestávají platit dlouholetá geopolitická paradigmata, v době, kdy nesmyslné kulturní války tak nepatřičné v naší vlasti uprostřed Evropy, plní prostor médií a sociálních sítí.

Náš úkol musí být definovat moderní pravici pro 21. století. 

Pravice se mění stejně, jako společnost. My ji chceme ukotvit v domácích i evropských reáliích. Žádná „opravdová a jediná“ pravice neexistuje. Silou ODS byla vždy pluralita názorů a schopnost najít nejnižší společný jmenovatel. Ideologie je nezbytnou součástí politiky, ale nesmí být překážkou k dosažení cílů.

Vzývání ideologické čistoty je v přímém rozporu se zájem strany i jejich voličů – vyhrát volby a rozhodovat o směřování naší země. Je naší povinností redefinovat naší pozici na politické mapě. ODS je vystavěna na zdravém mixu liberálních a konzervativních hodnot napravo od středu. To však v současné době neplní. 

Zmítáme se ve větru nesmyslných kulturních válek, nepochopení a neochotě přiznat si, že antievropanství byla špatná cesta, nesmyslné rozhodnutí, způsobené absencí geopolitické kompetence a vytváření falešných a prázdných nadějí pro část členů a voličů, že existuje životaschopná alternativa.

Bez nastavení zrcadla a pojmenování chyb neexistuje poučení. Já jsem si prošel bojem se závislostí na alkoholu. Porazil jsem nemoc a uzdravil sebe. Musíme porazit naše nemoci a uzdravit stranu. Bez upřímného pohledu do zrcadla se nám to nikdy nepovede!

Musíme přestat investovat politickou energii a kapitál do pomateného zachraňování světa, který dávno neexistuje, pokud vůbec kdy existoval. Romantické představy o tom, že země s počtem obyvatel středně velkého čínského města a ekonomickým výkonem jedné spolkové republiky bude sama vzdorovat výzvám současného multipolárního světa jsou nebezpečné nejen pro nás, ale i pro celou zemi.

Přestaňme už také vzdychat po Reaganovi a Thatcher. Byly to významné osobnosti světové pravicové politiky, leadři. Ale nevolali po tradičním a normálním světě. Oni definovali svět nový! 

Rozvíjejme ODS jako jedinou alternativu napravo od politického středu. Je lhostejné, zda naši členové horují pro euro nebo jsou naopak zastánci koruny. Je lhostejné, že se někdo považuje za liberála, někdo za konzervativce, případně pravicového křesťanského demokrata. ODS je přirozené politické společenství svobodných občanů, které spojuje touha po svobodném bytí, ukotvení naší vlasti v rodině západních demokracií a v neposlední řadě také po minimálním vlivu státu na život každého z nás. 

Nechceme se rozpliznout ve středovém hrnci nepostojů a zároveň si musíme přiznat, že 30 let staré recepty na dosahování našich cílů nefungují a musí se najít nové cesty jak touhy našich členů a voličů naplnit.

Zapomeňme na liberálně-konzervativní boje. Jsou to chiméry sociálních sítí a mediálního polosvěta. Klasický liberál a konzervativec jsou na jedné straně proti diktatuře, socialismu a nesvobodě!

Síla ODS byla vždy v pluralitě názorů a jejich četnosti. Musíme razantně navýšit členskou základnu, která bude generovat nové pohledy a zvyšovat konkurenci. My jsme totiž na konkurenci rezignovali, opotřebovali se a ztratili dynamiku. 

Chceme znovu vítěznou ODS na všech úrovních. Toho dosáhneme jen tím, že budeme připraveni. Odborně, organizačně, psychicky a komunikačně. Profesionalita je podmínkou, chuť vítězit nutnou mentální výbavou. 

Mějme odvahu chtít moc a využít ji pro modernizaci země!

Přečtěte celý článek