Kalousek diplomacii nerozumí. Nedělejme křoví kašparům, Fico je hlásná trouba Ruska, říká Kolář

před 1 měsíc 39

„Neznám zkušenosti Miroslava Kalouska z diplomacie nebo zahraniční politiky. Jestli chce, ať si rejpe. Pro jednání s Ruskem nevidím jediný důvod. A s Ficem bych za těchto okolností v žádném případě nejednal,“ vzkázal Kalouskovi jeho stranický kolega Kolář.

KOMENTÁŘ: Trampování s kamarády a náramky přátelství aneb Diplomacie podle Petra Fialy

Reagoval tak na Kalouskova slova o tom, že se Kolář od zakladatele TOP 09 a bývalého ministra zahraničí Schwarzenberga nic nenaučil. „Můj poslední oběd na Dřevíči (pak už jsem chodil jen do nemocnice), byl s Milošem Zemanem. Chvíli jsi pro Karla pracoval, vím, ale nenaučil jsi se od něj nic. Škoda,“ rýpl si Kalousek do Koláře.

„Plně podporuji naši vládu v její politice vůči Ukrajině a Rusku. Jsem na ni v tomto segmentu hrdý. Učili mě ale, že úkolem diplomacie je jednat, jednat a jednat, a tím předcházet konfliktům. Omezení jednání nevidím proto jako šťastné,“ uvedl Kalousek na sociální síti X s tím, že právě tuto cestu vyznával Schwarzenberg.

Ten ještě několik měsíců krátce před svou smrtí v červenci 2023 v rozhovoru pro Lidovky.cz prohlásil, že „musíme jednat s tím, kdo je k dispozici a kdo k tomu má co říci. Proto i v Rusku musíme jednat s těmi, kteří tam vládnou.“

S tím ale Kolář nesouhlasí. Jednání jsou podle něj nutná, ale diplomacie nemůže být „podlézání a dělání křoví kašparům“. „Ve chvíli, kdy máme za premiéra sousední země hlásnou troubu ruské propagandy, je na místě vztahy upravit. Vidím tam i bezpečnostní riziko. Naprosto krok naší vlády chápu a schvaluji. Nehledě na to, že její kroky podporuje i slovenská opozice i diplomaté,“ řekl Kolář.

Celý rozhovor s kandidátem do europarlamentu Ondřejem Kolářem nejen o zahraniční politice, ale i o budoucnosti TOP 09, Evropské unii, vztahu s Miroslavem Kalouskem nebo o působení jeho otce Petra Koláře na Hradě, si budete moct na CNN Prima NEWS přečíst již v pondělí 11. března.

Přerušení bilaterálních vztahů?

Středeční rozhodnutí vlády Petra Fialy neuskutečnit v dubnu plánovanou mezivládní konzultaci se slovenským kabinetem Roberta Fica vzbudilo v obou zemích pozdvižení.

„Vůbec to neznamená jakékoliv přerušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni. Jsme si dobře vědomi provázanosti našich společností a zájmů, ale rozdíly náhledu našich vlád na zcela zásadní věci, kterými jsou bezpečnost Evropy a ruská agrese na Ukrajině, jsou pro nás v tuto chvíli hodně podstatné,“ ujistil předseda vlády Petr Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

Na potvrzení toho, že vztahy ohrožené nejsou, se premiér v pátek sešel s Michalem Šimečkou, předsedou nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresivní Slovensko.

Česká vláda vnímá jako velmi problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku.

I slovenský premiér Robert Fico vydal k česko-slovenským vztahům prohlášení. Píše se v něm: „Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení.“

Česko-slovenským vztahů se věnoval i páteční pořad 360°:

Přečtěte celý článek