Česko na titulní straně prestižního amerického deníku. Jako lídr v pomoci Ukrajině

před 1 měsíc 36

Česká iniciativa, díky které Ukrajina dostane velkou dodávku munice, slaví úspěch. Po komentáři serveru The Telegraph se Česká republika dostala dokonce na titulní stranu amerického deníku The Wall Street Journal. A i tento text hovoří o české pomoci Ukrajině, která je zásadní pro vývoj celé války.

Článek popisuje, jakým způsobem Česko Ukrajině pomohlo a proč. Zmiňuje například historické aspekty celé věci a to, že Česká republika byla kdysi „satelitem Sovětského svazu“, a i proto má dnes jen velice malé sympatie k tomu, že by mělo Putinovo Rusko mít možnost svoje impérium obnovit.

Česká iniciativa spojila jednotlivé státy a našla cestu, jejímž prostřednictvím je možné Ukrajině dodat 800 tisíc dělostřeleckých granátů. Dodávky munice na Ukrajinu začnou během několika týdnů, připomíná prestižní list sdělení české vlády. Na Ukrajině je momentálně velkým problémem, že země může vypálit cca dvě střely na deset ruských. právě to by česká iniciativa mohla pomoci změnit.

The Wall Street Journal v textu, který o víkendu vyšel i na webu, cituje poradce premiéra Petra Fialy Tomáše Pojara s tím, že Česko nakupuje munici i od spojenců Ruska, je však ve sdělování konkrétních informací zdrženlivé. „Důvěrnost je zde klíčová: Bavíme se a budeme se bavit s každým, bez ohledu na jeho loajalitu nebo politický postoj – s několika málo výjimkami, jako je Severní Korea,“ řekl deníku Pojar.

Deník ve svém článku poukazuje na pomalé navyšování zbrojní výroby ve Spojených státech i Evropě. V USA ho brzdí patová situace v Kongresu, zatímco v Evropě kvůli problémům s dodavatelským řetězcem, nedostatečnému vládnímu financování a chybějícím pracovním silám se výrazné zvýšení výroby neočekává dříve než koncem příštího roku nebo začátkem roku 2026. WSJ navíc v této souvislosti upozorňuje, že až polovina veškeré vojenské produkce EU se do poloviny roku 2023 vyvážela do třetích zemí, a nikoliv na Ukrajinu.

Americká produkce bude podle představitelů země činit do konce letošního roku 70 000 dělostřeleckých granátů měsíčně, v polovině roku 2025 by se měla zvýšit na 80 000 nábojů. EU uvedla, že její zbrojovky budou schopny do konce roku 2024 vyrábět 1,4 milionu nábojů ročně a koncem roku 2025 dva miliony.

Dělostřelecká výroba Ruska, které čelí přísným hospodářským sankcím, by se podle britského institutu RUSI měla ustálit na třech milionech dělostřeleckých nábojů ročně.

Již v minulém týdnu napsal o dodávce munice pro Ukrajinu britský The Telegraph, který vydal text s titulkem „Jak Česká republika zastavila Putina a zachránila Ukrajinu“. A i v tomto textu se kromě toho, že Česko je lídrem v pomoci napadené zemi, píše o tom, že tato zásadní iniciativa bude mít výsledky během několika týdnů.

Přečtěte celý článek