Kameramanem roku je Jaromír Kačer. Cenu dostal za remaster filmu Cesta pustým lesem z roku 1997

před 2 měsíce 90

Kameramanem roku je Jaromír Kačer. Cenu od Asociace českých kameramanů dostal za remasterovanou verzi černobílého filmu „Cesta pustým lesem“. Ten natočil společně s režisérem Ivanem Vojnárem v roce 1997. V nové verzi viděli snímek první diváci loni.

Praha 21:17 22. února 2024 /--> /--> /--> /-->

Film Cesta pustým lesem

Kameramanem roku je Jaromír Kačer. Cenu od Asociace českých kameramanů dostal za remasterovanou verzi černobílého filmu „Cesta pustým lesem“ | Zdroj: MFF Karlovy Vary

Černobílý film popisuje životy několika postav v malé vsi, která je ukrytá v hlubokých šumavských lesích. Do osamělých životů hlavních hrdinů ale zasáhne první světová válka.

Za vyjímečné televizní dílo porota ocenila kameramana Miloslava Holmana za drama o zmizelé influencerce s názvem „Anna is missing“. V dokumentární sekci pak zabodoval Vojtěch Vančura, který natočil film „Návštěvníci“ o rodině vědců za polárním kruhem.

Asociace českých kameramanů se hlásí k tradici Klubu českých kino fotografů, který vznikl 17. července 1920. Z tohoto pohledu je asociace nejstarší svého druhu v Evropě a druhou nejstarší na světě. Prvenství jí vzala American Society of Cinematographers, která vznikla v roce 1919 ve Spojených státech.

Martin Hrnčíř, jar /--> /--> /--> /-->

Přečtěte celý článek