Blikající majáky i minuta ticha: Evropa si připomíná den obětí. Jak funguje pomoc v Česku?

před 2 měsíce 73

Evropský den obětí trestných činů každoročně připomíná Chartu práv obětí, která byla podepsána ve Velké Británii v roce 1990. Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Právě podporu a pomocnou ruku jim nabízí obě složky – Probační a mediační služba s policií – po celém Česku.

ČTĚTE TAKÉ: Soused 11letou dívku zavraždil, pak předstíral pátrání, míní policie. Muži hrozí trest smrti

Od poloviny roku 2015 na svých střediscích a poradnách pro oběti pomohla Probační a mediační služba necelým 45 tisícům obětí, jen za rok 2023 to bylo 4 200 obětí. Podle ředitelky Andrey Matouškové se však jedná pouze o zlomek těch, kterým by skutečně mohla služba pomoci.

Pomoc od vyslechnutí po doprovod

„Číslo 45 tisíc vypadá jako velké, ale když se podíváte, kolik lidí se dostane do situace, kdy se stane obětí trestného činu, tak bych řekla, že to je velmi malá část,“ uvedla Matoušková v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Služba dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací. Nabízí restorativní péči, bezpečný prostor pro rozhovor, informuje o právech obětí, poskytuje právní informace k průběhu trestního řízení, pomoc při vyhledání navazujících služeb, ale také doprovod důvěrníka na jednání s orgány činnými v trestním řízení.

„Co naše organizace nabízí, je unikátní organizační struktura. Tam, kde je okresní soud, je zároveň vždy středisko Probační a mediační služby, celkem jich je 74 – a to je místo, kam může přijít kdokoli, kdo se cítí být obětí trestného činu. Nezáleží, jestli skutek oznámil, nebo ne. Vždy se mu dostane ‚nastaveného ucha‘. Naši kolegové poskytují čas a prostor pro to, aby lidem naslouchali a hlavně, podali jim informace. Oběti mají řadu práv, ale většina z nich o tom ani netuší,“ pokračovala Matoušková.

Nejčastěji se na Probační a mediační službu obrací lidé, kteří mají v péči dítě, přičemž druhý rodič jim neplatí alimenty. „Mohou to být jak ženy, tak muži. Jestli je přítomno i domácí násilí? To většinou poznáme z rozhovoru. Většinou pracujeme s oběťmi v dospělém věku (89 procent), přičemž řada z nich je již ve věku seniorském (šest procent), stejně tak pracujeme i s dětmi a mladistvými,“ dodala ředitelka.

Vypovídat se nestačí

Z dat organizace vyplývá, že nejčastěji si o pomoc v roce 2023 řekli dospělí, kteří se stali oběťmi trestného činu zanedbání povinné výživy (12,1 procenta), ublížení na zdraví (8,4 procenta), ublížení na zdraví z nedbalosti (11,1 procenta), těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti (6,2 procenta), výtržnictví (11,1 procenta) a krádeže (8,4 procenta).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Brutální záběry z Kobylis. Mladík napadl ležícího bezdomovce, pak bil pěstmi svědka

„Radíme jim, ať se na nás obrátí a řeknou si o pomoc. Být na to sám, v pozici oběti trestného činu, není opravdu jednoduché a nestačí se jít někam vypovídat. Kolegové předají informace, kam konkrétně mohou jít, doprovodí je, mluví o tom, že i pro případný soud je důležité znát jejich pohled,“ líčila proces pomoci Matoušková. Málo se podle ní ví, že oběť má možnost a právo prohlásit, jak trestný čin dopadl na její život.

Za spolupráci s Probační a mediační službou jsou policisté velmi rádi. „Považujeme to za velmi důležité: dávat vzkaz veřejnosti, že děje-li se jim něco, co jim opravdu zasahuje do života a cítí se být obětí, mohou požádat o pomoc jak Policii ČR, tak síť Probačních a mediačních středisek – ale i další organizace, které se obětem věnují,“ uvedla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia.

Rozsvícené majáky jako symbol

Letos již potřetí vyjádří strážci zákona s kolegy z Probační a mediační služby úctu obětem minutou ticha – a to přesně ve 12:00. „Vyjádříme jim podporu a tradičně se sejdeme před služebnami, kde rozsvítíme modro-červené majáky jako symbol vzkazu, že svítí-li policejní maják, tak už se blíží pomoc a už je naděje, že se bude situace řešit.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba v Měšicích. Dva rodinní příslušníci se pohádali, mladík těžce zranil staršího muže

Symbolický krok, k němuž se na Evropský den obětí trestných činů obě organizace uchylují, oceňuje i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Téma obětí se v posledních měsících výrazně více dostalo do veřejného prostoru, což považuji za velice důležité zejména pro samotné oběti. Justice se prací s oběťmi zabývá nejen v rámci jejich odškodňování, ale hlavně prostřednictvím práce Probační a mediační služby. Proto je nutné veřejnosti stále připomínat, že existuje opravdu ojedinělá záchranná síť státních, ale i nestátních či neziskových organizací, jejichž pomoci mohou poškození využít,“ zdůraznil ministr.

Problematika obětí se řeší celospolečensky. „K obětem trestných činů přistupujeme se vší vážností, poskytujeme jim služby krizové intervence i psychologickou pomoc. Propojujeme oběti trestných činů s organizacemi, které poskytují právní pomoc a podporu v celém procesu trestního řízení,“ dodal Martin Vondrášek, policejní prezident.

Přečtěte celý článek