Rusko na Ukrajinu v noci zaútočilo 22 drony a sedmi raketami

před 1 měsíc 28

foto Ilustrační foto - Záchranáři zasahují u budovy v ukrajinském městě Vinnycja poškozené útokem ruského dronu 15. března 2024.

Kyjev/ Moskva - Ukrajina v noci na dnešek zničila 17 z 22 ruských útočných dronů. Rusko podle ukrajinského letectva zaútočilo také sedmi raketami, uvedly agentury Reuters a Ukrinform. Jedna ze střel podle Státní služby pro mimořádné situace (DSNS) zasáhla hasičskou stanici v Charkovské oblasti, jeden záchranář utrpěl zranění.

Útok poničil budovu stanice a čtyři hasičská auta. V tu dobu bylo na služebně 11 hasičů, z nichž jeden utrpěl zranění ruky. Šlo o řidiče, kterému zdravotníci poskytli pomoc na místě.

V Charkovské oblasti, která sousedí s Ruskem, platila výstraha před raketovým nebezpečím dočasně také dnes ráno.

V Kirovohradské oblasti na střední Ukrajině Rusové zaútočili na město Svitlovodsk ležící na jižním břehu Kremenčucké přehrady, kde podle místních úřadů zasáhli blíže neurčené průmyslové objekty. V oblasti města Oleksandrija dále na jih byly poškozeny soukromé průmyslové objekty i okolní obytné domy, informoval šéf oblastní vojenské správy Andrij Rajkovyč.

Bezpilotní letouny útočily podle telegramového kanálu RBK Ukrajina v Poltavské oblasti. Výbuchy se ozývaly například v okolí Kremenčuku. Podle dostupných informací nevznikly žádné škody a nikomu se nic nestalo.

Škody hlásí úřady stejně jako prakticky každý den z Dněpropetrovské oblasti z okolí města Nikopol, kde útočí ruské dělostřelectvo. Poškozeny byly dvě hospodářské budovy, auta, garáže a skleníky, stejně jako elektrické vedení a plynovod.

V Kryvém Rihu úlomky sestřeleného dronu zasáhly v neděli pozdě večer pětipodlažní budovu, která začala hořet. Oheň poškodil střechu. Nikomu se nic nestalo.

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že Belgorodská oblast ležící u hranice s Ukrajinou se stala terčem palby z raketometů RM-70 Vampire české výroby. Protiletecká obrana podle Moskvy zneškodnila deset střel. Starosta Belgorodu Valentin Děmidov agentuře TASS řekl, že jeden člověk utrpěl zranění a byl odvezen do nemocnice.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že Belgorodská oblast byla v uplynulém týdnu denně terčem ostřelování. Ukrajinská strana tyto útoky nekomentuje. Zdravotnické úřady v této ruské oblasti dnes uvedly, že od 12. března při nich zemřelo 11 lidí a dalších 82 utrpělo zranění.

Přečtěte celý článek