Katastrofické protržení hráze v Rusku: Voda zaplavila 2400 domů, hladina se bude dál zvedat

před 4 týdny 36

Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, která v souvislosti s tím ve čtvrtek vyhlásila stav nouze. Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které musely po prudkém zdvižení hladiny úřady upustit rekordní množství vody, napsal ruskojazyčný server BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny, uvedla exkluzivně europoslankyně Gregorová po návštěvě Charkova

V Orsku se část hráze sloužící k regulaci vody protrhla ve Starém městě, tedy v části ležící na asijském břehu Uralu. Evakuovat se muselo přes 4 200 obyvatel.

„Momentálně je zaplaveno více než 2400 obytných budov a 3065 přilehlých pozemků,“ uvedla v sobotu oblastní vláda v prohlášení. Hladina vody se podle ní v zaplavených oblastech od pátku zvýšila, přičemž kulminace se teprve čeká.

V Orsku žije podle dostupných údajů zhruba 190 tisíc lidí. Město se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

Ve městě platí nadále nouzový stav. Ještě před protržením hráze úřady doporučily obyvatelům několika ulic, aby si vzali doklady a odebrali se do dočasných ubytoven. Na místě jsou i záchranáři z Moskvy a Permu, kteří vypomáhali s evakuací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Granát z dronu spadl okupantovi na hlavu. Odrazil se od helmy a vybuchl, ukazují nové záběry z boje

Přečtěte celý článek