Kauza vlčích dětí v Hluboké? Selhala matka, říká Vaňková. Systém je v rozkladu, míní Juchelka

před 1 týden 24

V kauze dětí, které žily v otřesných podmínkách v Hluboké, je podle Vaňkové na vině jednoznačně matka. „Jsem z jižních Čech a s případem jsem trochu obeznámená. Vím, že rodina nepříslušela českobudějovickému OSPODu, protože byli pod soudním dohledem ve Vlašimi. Oni se ale přestěhovali bez toho, aniž by o tom ‚svůj‘ OSPOD informovali. A v jeho silách opravdu není je nalézt a dostat zpátky,“ uvedla poslankyně.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě matrace pro sedm lidí a špína. Chata, ve které žily na Českobudějovicku děti, budí hrůzu

Podle informací CNN Prima NEWS se matka snažila nalézt bydlení v azylovém domě, nikde ale nebylo místo. To však poslankyně v pořadu 360° zpochybnila. „Například azylový dům v Husinci. Komunikovala jsem s ředitelkou, na kterou se nikdo neobrátil a ona volné místo měla a ráda by ho poskytla. Brala by to jako prioritní věc,“ popisovala Pivoňka Vaňková s tím, že matka si měla o pomoc říct a kontaktovat „svoje“ pracovníky na OSPODu. „Ti by jí samozřejmě pomohli situaci řešit,“ dodala.

Obdobně to vidí také Juchelka. „Nemůžeme mít kameru v každé rodině a koukat, co se tam s dětmi děje, to je nesmysl. My musíme naopak nějakým způsobem posílit sociální služby a jejich spolupráci s OSPODem,“ nechal se slyšet poslanec Aleš Juchelka, který souhlasil s tím, že kamenem úrazu je v tomto případě fakt, že jde o „migrující“ rodinu.

Juchelka souhlasí rovněž s tím, že jde o selhání matky. Vinu ale podle něj nese i systém, který je v rozkladu a „jako torzo funguje někde v Ostravě a na Praze 2.“ Což je špatně. „Měl by fungovat i vzájemně. Je třeba to tedy uchopit právě tak, aby fungoval po celé republice,“ uvedl Juchelka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Matka z Hluboké bude o své děti bojovat. Žily v otřesných podmínkách, azylové domy mají plno

Přečtěte celý článek