Každý Čech má v roce 2024 nárok na 200 tisíc Kč od státu. Tajný příspěvek ale většině propadne, protože o něm netuší

před 4 týdny 46

Na úvod je třeba říct, že žijeme ve velmi zvláštní době. Na jedné straně stát všude vyhlašuje, jak jsou nutné úspory a už k tomu také udělal první kroky v rámci konsolidačního balíčku, který na některé domácnosti dopadá skutečně vehementně. Odhaduje se, že někoho budou nová opatření stát klidně 100 tisíc korun ročně, což na běžnou domácnost není vůbec málo.

Rozdávají se velké peníze

Na straně druhé tu ale ve stále větší formě funguje takzvané přerozdělování. To znamená, že stát vytyčí určité segmenty, které chce podporovat a následně vezme peníze daňových poplatníků, případně se ještě navíc zadluží, a tímto směrem je vrhne. Vidíme to ve velmi štědrých podporách fotovoltaických panelů na střechy rodinných domů nebo třeba v milionové dotaci na rekonstrukce starých domů.

V roce 2024 bude ovšem v České republice jiný dotační trend. Nejde o nic jiného než elektromobily. Stát se podpoře tohoto odvětví dlouho bránil, a to i v době, kdy například v Německu udělovali na pořízení takového vozu skutečně štědré příspěvky. Nakonec však podlehl. Ale udělal to velmi kulišácky, aby na podporu bylo obtížnější dosáhnout.

Stanovil totiž, že na příspěvek ve výši 200 tisíc korun má sice nárok každý Čech, ovšem musí být zároveň podnikatelem nebo mít firmu. Pravdou ale je, že v tuzemsku nejde o nic moc složitého. Ostatně více než milion lidí už tak jako tak má nějakou formu podnikání jako OSVČ na živnostenský list. A kdo ne, ten si ho může jednoduše zařídit a následně příspěvek zkasírovat.

Vychází to opravdu dobře

Dvě stě tisíc přitom dostanete na jakýkoliv elektromobil. Vše by mělo fungovat poměrně jednoduše, přičemž prodejci vozidel, případně banky poskytující na to úvěry mají připraveny procesy, jak vše rychle a jednoduše provést. Jednou z podmínek je mimochodem právě i čerpání velmi výhodného úvěru.

Nemusí to přitom skončit u 200 tisíc. Pakliže ke svému podnikání potřebujete například užitkový vůz, dostanete v případě pořízení takového, který má elektrický pohon, příspěvek dokonce ve výši 300 tisíc korun. V obou případech jde ale o částky, které byste si neměli nechat propadnout.

Čtěte také: Kdo má v Česku auto, musí v roce 2024 zaplatit nový poplatek. Nikdo to netušil, ale jinak budete mít velké problémy

Výrazně to zvýhodňuje například pořízení vozu Tesla Model Y, který po několikerém snížení cen můžete mít za částku lehce přesahující 1 milion korun. Pakliže z toho odečtete 200 tisíc, dostáváte se už na velmi rozumné peníze za takto prostorný automobil, navíc ještě vybavený moderní technologií.

Foto: Shutterstock, zdroje: MPO, ČT24

Přečtěte celý článek