Každý dělá, co umí. Zeman bude dál pomlouvat, pustil se Kalousek do exprezidenta kvůli jeho nové knize

před 4 týdny 26

Ve vedení pražské Ústřední vojenské nemocnice v červnu skončí její ředitel Miroslav Zavoral. Tato informace byla zveřejněna jen pár týdnů před vydáním knihy o hospitalizaci bývalého prezidenta Miloše Zemana v roce 2021. Za tu exprezident Zavorala jako svého ošetřujícího lékaře dlouhodobě kritizuje. Miroslav Kalousek (TOP 09) v tom má ovšem jasno. Zeman podle něj Zavorala pomlouvá.

Ministerstvo obrany ve středu informovalo o tom, že z vedení pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) na konci června na vlastní žádost odejde její ředitel Miroslav Zavoral. „Učinil jsem tak po zralé úvaze a s ohledem na můj věk. Dále se chci soustředit výhradně na medicínu a na péči o pacienty,“ uvedl k tomu Zavoral s tím, že se chce dál jako přednosta Ústavu gastrointestinální onkologie ÚVN a Centra gastrointestinální onkologie 1. LF UK a ÚVN věnovat výzkumu a vzdělávání.

Miroslav Zavoral byl v roce 2021 ošetřujícím lékařem tehdejšího prezidenta Miloše Zemana při jeho téměř padesátidenní hospitalizaci, kvůli které ho exprezident následně zkritizoval za to, že předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) předal informace o jeho zdravotním stavu.

Právě o období kolem tehdejší Zemanovy hospitalizace má v dubnu vyjít kniha Spiknutí, a tak se spekuluje o tom, jestli její vydání se Zavoralovým odchodem z funkce nesouvisí. „Protože se tak děje několik dní před křtem naší knihy Spiknutí – Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, je nám jasné, že hlavním důvodem rezignace jsou zásadní odhalení okolo přístupu Miroslava Zavorala a jeho týmu v době hospitalizace Miloše Zemana na podzim roku 2021, které v knize přineseme,“ uvedl na síti X autor knihy Luboš Procházka, novinář a Zemanův spolupracovník.

K odchodu Zavorala a případným souvislostem s knihou o Zemanově hospitalizaci se vyjádřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který má se Zavoralem vlastní zkušenost. „Máme se Zemanem jedno společné: Profesor Zavoral nám zachránil život,“ uvedl s tím, že tím méně chápe povahu člověka, který se za zázračnou záchranu odvděčí špinavými pomluvami. „Každý holt dělá to, co umí. Pan profesor bude dál zachraňovat životy a Zeman bude dál pomlouvat,“ dodal.

Kniha bude představena ve středu 24. dubna a požehná jí kardinál Dominik Duka. Má jít o knižní rozhovor s Milošem Zemanem a jeho příběh o tom, „s jakými zdravotními problémy přesně bojoval a že tehdejší hospitalizaci v ÚVN považuje za vítězství nad smrtí,“ popsal autor s tím, že jde o výčet zákulisních informací o politicích a mediálních hrách, které měly za cíl připravit Zemana o pravomoci. Kniha má zároveň obsahovat „klíčové důkazy, které jasně vylučují, že u něj docházelo k metabolickému rozvratu, jak tehdy bylo napsáno na přijímací zprávě“.

Na začátku Zemanovy hospitalizace v říjnu roku 2021 například Zavoral médiím sdělil, že důvodem jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu neuvedl, neměl k tomu Zemanův souhlas.

Později si exprezident stěžoval, že vedení v ÚVN tehdy vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dali vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynáři a druhé předsedovi senátu Miloši Vystrčilovi (ODS), v němž bylo uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti. Hovořilo se tehdy o možnosti dočasně převést některé prezidentské pravomoci.

Zavoral ale Zemanovo tvrzení odmítl. „Dovolím si uvést mylnou interpretaci na pravou míru. Z ÚVN nebyla zaslána senátu zpráva o zdravotním stavu pana prezidenta, nýbrž pouze písemné odpovědi na písemně zaslané dotazy, to je nutné zdůraznit. S daty každého pacienta, prezidenta nevyjímaje, nakládáme velmi obezřetně a s respektem k zákonu,“ řekl.

Zeman v lednu 2023 také prohlásil že Zavoral při jeho hospitalizaci na podzim několika lidem řekl, že buď hlava státu z ÚVN odejde v rakvi, nebo do léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Také to Zavoral odmítl. „Nemohu se hlásit k něčemu, co jsem neřekl. Toto není můj styl vyjadřování,“ uvedl bývalý exprezidentův ošetřující lékař.

Přečtěte celý článek