Putin jasně zvítězil v prezidentských volbách, vyplývá z průzkumu

před 1 měsíc 40

foto Ruský prezident Vladimir Putin hlasuje v prezidentských volbách, v nichž se bez vážného konkurenta uchází o svůj pátý mandát. Využil možnost elektronického hlasování. 15. března 2024.

Moskva - Vladimir Putin je s 87 procenty hlasů vítězem ruských prezidentských voleb. Podle státní agentury TASS to vyplývá z povolebního průzkumu, který po skončení třídenního hlasování dnes v 19:00 SEČ zveřejnila státní sociologická agentura VCIOM. Dlouholetý vládce Ruska tak podle očekávání směřuje k již pátému období v prezidentském úřadě.

Putin nečelil žádné skutečné konkurenci. Nezávislí experti v Rusku i v zahraničí nepovažují volby za svobodné ani spravedlivé.

Druhé místo podle takzvaného exit pollu obsadí komunistický kandidát Nikolaj Charitonov (4,6 procenta), třetí Vladislav Davankov z parlamentní strany Noví lidé (4,2 procenta) a čtvrté lídr nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij (tři procenta). Dalších 1,2 procenta hlasovacích lístků bude prohlášeno za neplatné, uvádí průzkum.

TASS uvedl, že účast v prezidentských volbách několik hodin před koncem hlasování překonala účast z roku 2018, jež byla 67,54 procenta. V 20:00 moskevského času (18:00 SEČ) byla 73,33 procenta. Jde o souhrnný údaj ze všech ruských regionů kromě nejzápadněji položené Kaliningradské oblasti, kde hlasování skončilo úderem 19:00 SEČ.

Podle ruské opozice se do poledního protestu zapojily tisíce voličů

Tisíce lidí se dnes podle spolupracovníků zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zapojily do volebního protestu proti režimu prezidenta Putina. Tým Navalného před volbami vyzval, aby se lidé nesouhlasící s režimem dostavili k urnám v poslední den hlasování přesně v poledne. Dnes zveřejnil fotografie a videa od volebních místností po celém Rusku, před nimiž v poledne místního času stojí davy voličů, informovala agentura DPA. V souvislosti s volbami bylo dnes v 17 ruských městech zadrženo 74 lidí, uvedl server OVD-Info, který se specializuje na monitorování zásahů policie.

Velká část zadržených je z Kazaně, policie ale zatýkala i v Moskvě, Petrohradě a dalších městech. Zatýkání se v některých případech týkalo právě lidí, kteří se ve 12:00 hodin přišli na výzvu spolupracovníků Navalného postavit do fronty před některou z volebních místností, uvedl server OVD-Info. Lidskoprávní aktivisté nicméně sdělili, že úřady zatýkaly i mimo místa protestů. Například jedna z aktivistek byla zadržena bezpečnostními silami v Petrohradě, když odcházela ze svého domu.

Spolupracovníci Navalného zveřejnili na kanálu YouTube záběry od volebních místností ve Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku a později i v západněji položených městech svědčící podle nich o tom, že kampaň proti režimu byla úspěšná.

Dlouhé fronty se kolem poledne vytvořily i před ruskými diplomatickými misemi v Turecku, Británii, Francii, Španělsku či Itálii. Vdova po Navalném Julija Navalná se připojila k zástupu lidí čekajících před ruskou ambasádou v Berlíně. Část lidí v davu začala tleskat a skandovat její jméno.

Navalná později řekla, že do volební urny vhodila lístek se jménem svého zesnulého manžela. "Samozřejmě jsem napsala jméno 'Navalnyj', protože není možné, (...) aby měsíc před volbami zabili hlavního Putinova odpůrce, který je již ve vězení," řekla Navalná podle agentury AFP novinářům.

"Akce dosáhla svých cílů. Ukázala, že existuje i jiné Rusko, že jsou lidé, kteří stojí proti Putinovi," řekl jeden z spolupracovníků Navalného Ivan Ždanov. Server BBC News uvedl, že na Borisovský hřbitov v Moskvě dnes lidé přicházeli klást květiny a vzkazy na hrob Navalného. "Toto je kandidát, kterého jsme chtěli," bylo napsáno na jednom z listů. Na hrobě ležel také papír podobající se volebnímu lístku. Putinovo jméno na něm bylo nahrazeno jménem Navalného.

S výzvou, aby se voliči na výraz protestu proti Putinovu režimu dostavili k volbám právě v poledne, přišel bývalý lídr ruské opozice Navalnyj, který podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Navalnyj si od tohoto protestu sliboval vytvoření dlouhých front, které by byly svého druhu protestním shromážděním.

Protestní akci podpořili i další Putinovi oponenti, včetně někdejšího nejbohatšího Rusa a později vězně Putinova režimu Michaila Chodorkovského, který nyní žije v britském exilu. Ruské úřady varovaly, že podobná shromáždění budou považovat za nezákonný projev extremismu.

Přečtěte celý článek