Video: ruský Pancir-S1 nedokáže detekovat malé drony, takže zatímco střeží ostatní, může se sám stát cílem

před 4 týdny 55

Protivzdušná obrana krátkého dosahu poskytuje jednotkám ochranu proti leteckým útokům a dronům, zatímco se sama může stát jejich obětí.

Vojenské jednotky poblíž bojových linií většinou chrání nějaký systém protivzdušné obrany krátkého dosahu. Ten bývá vyzbrojen protiletadlovými střelami nebo projektilovými zbraněmi, a často jsou doplněné vlastním radarem. Systémem, který pak kombinuje vše v jednom, je třeba ruský Pancir-S1. Ten ačkoliv je obecně považován za velmi kvalitní, nemusí nakonec proti útoku ze vzduchu ochránit ani sám sebe.

Pancir-S1 bojuje s drony stále častěji

Systém Pancir-S1 je moderní zbraň, která se poprvé dostala do výzbroje ruské armády v roce 2012, uvádí Wikipedia. Je určen k tomu, aby poskytoval bodovou protivzdušnou obranu – v týlu důležitým objektům, zatímco v blízkosti fronty jednotkám. Zkonstruován je tak, aby si dokázal poradit s letadly a vrtulníky, ale jeho cílem mohou být i řízené střely nebo drony. Vzhledem k jejich rostoucímu počtu se jedná o zbraň, proti níž nejspíše zasahuje nejčastěji.

Hybridní samohybný protiletadlový systém krátkého a středního dosahu Pancir-S1

Ačkoliv je vybavený i radarem schopným detekovat jeho cíle, ukazuje se, že rozsah detekce není dostatečný. Video pod tímto článkem ukazuje, jak byl Pancir-S1 objeven průzkumným dronem, jehož si obsluha systému pravděpodobně nevšimla, a to nejspíše proto, že se jednalo o malý cíl na hranici možností detekce. Stejně tak neviděla sebevražedný dron, který poté do systému narazil a výbuchem ho zničil, upřesňuje MilIn, přičemž zranil 2 ruské vojáky.

Protiletadlové střely a rychlopalné kanony

Pancir-S1 je kombinovaný systém, a jednou z jeho zbraní je 12 protiletadlových střel ve 2 šestitrubkových odpalovačích, uvádí Military-History. Ty je možné dopalovat i za pohybu, přičemž zvládají zasahovat cíle do vzdálenosti až 20 km. Druhou zbraní jsou pak 2 duální děla ráže 30 mm s dosahem až 4 km. Ta zase mohou pálit kadencí až 2 500 ran za minutu, a právě ta by měla být skvělá k ničení dronů, neb střelba projektilových zbraní není tak drahá jako rakety.

Systém je nejčastěji umístěn na podvozku KAMAZ-6560 8×8, ale používají se i jiné podvozky. Některé mohou mít i pancéřovanou kabinu, která umí osádku ochránit před palbou z ručních zbraní, ale ne před sebevražedným dronem. Ten navíc nejčastěji míří zhruba do středu vozidla, neb pokud se mu podaří zasáhnout rakety nebo munici, je zkáza systému jistá. Vzhledem o tomu, že je cena Pancir-S1 přes 320 milionů korun, jde vždy o ztrátu velmi citelnou.

Zničení Pancir-S1 dronem

Znáte ještě jinou slabinu Pancir-S1, než že nevidí malé drony?

Přečtěte celý článek