Kdo má v Česku auto, musí v roce 2024 uhradit nový poplatek. Nikdo to nevěděl, teď všichni koukají

před 3 týdny 61

České domácnosti skutečně nemají v roce 2024 na růžích ustláno. Naopak, zpoza každého rohu na ně vykukují nové povinnosti nebo se ukazují situace, na které finančně doplatí. Většina z toho je důsledkem konsolidačního balíčku státu, který se nese v duchu úspor a vyšších daňových výběrů od občanů.

Nepěkná novinka

Ovšem to není jediná zátěž. Dále jsou zde různé legislativní změny, u kterých se ani netušilo, jak velký budou mít na domácnosti vliv. Třeba v důsledku nového stavebního zákona si musíte opatřit přesnou projektovou dokumentaci ke svému domu, pokud ji nemáte, což stojí nemalé peníze. A potom je tu další věc, která se týká prakticky všech majitelů motorových vozidel.

To se totiž v roce 2024 v důsledku nařízení Evropské unie muselo změnit. Dosavadní limity, které měla většina lidí uzavřeny ve smlouvě o povinném ručení, už totiž nestačí. A to navzdory tomu, že šlo o 35 milionů korun. Možná jste si vždycky říkali, zda nejste pojištěni přeci jen moc, protože málokdo si dokáže představit, že napáchá škody za pětatřicet milionů korun.

Jenže tento limit zkrátka přestal stačit. Nově je minimum 50 milionů, optimum potom 100 milionů korun. Pro lidi to znamená jediné. Musí si předělat smlouvy u své pojišťovny a ve výsledku budou za provoz vozidla platit podstatně více.

Může to být hodně drahé

Asi si říkáte, že za takovou částku byste museli poničit opravdu hodně drahých aut. Ovšem to je poměrně krátkozraký pohled. “V tom drahém autě totiž může sedět někdo, kdo má vyšší příjem, a pokud je nehoda vaše vina, budete mu muset uhradit ušlý zisk. Pokud bude mít vážnější zranění a bude se léčit déle nebo třeba s trvalými následky, po celou dobu mu musíte platit náklady na léčení i rozdíl v příjmech před nehodou a po nehodě,” vysvětlit expert na povinné ručení Martin Daneš.

Čtěte také: Češi musí nově ukázat, kolik mají v bance peněz. Stát bude kontrolovat, jestli náhodou nenaspořili moc

Pokud byste museli celoživotně platit ušlý zisk například podnikateli, který byl zvyklý vydělávat stovky tisíc nebo miliony korun měsíčně, je to zase úplně jiná situace. V takovém případě by vám totiž ani nový limit nemusel stačit. A to by potom znamenalo, že byste museli platit ještě ze své kapsy. Dobře si tedy rozmyslete, zda raději neuzavřete smlouvu s limitem sto milionů, i když se to může jevit jako horentní částka, za kterou si v pojistném také připlatíte. Nakonec se to ale může vyplatit.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek