Kdo má v Česku bankovní účet, může okamžitě přijít o 19 400 Kč. Dejte si pozor, jinak budou peníze rychle pryč

před 2 měsíce 84

Už je to černé na bílém. Česká republika čelí obrovskému náporu organizovaných skupin, které vás mohou vmžiku připravit o nemalé peníze. V loňském roce bylo zaznamenáno rekordní množství případů, kdy tisíce lidí přišly takřka o veškeré úspory, které měli uloženy na bankovním účtu.

Lidé rychle naletí

Podvodníci s nimi přitom často neměli ani nijak složitou práci. Stačilo například poslat SMS na náhodné číslo, ve které potom byla výzva k určité akci s bankovním účtem. Lidé často naletěli na to, že jim potom měla být vyplacena například určitá dávka nebo dokonce jakási výhra.

Zdá se, že problém tkví v nezkušenosti a naivitě majitelů bankovních účtů a stále větší profesionalitě skupin, které se takto snaží přihlašovací údaje vylákat. “Prodávala jsem na Facebooku kočárek, a byla jsem nadšená z toho, že se mi obratem někdo ozval a akceptoval mou cenu. Proto jsem nerozporovala, když mi poslal odkaz, který měl vést k tomu, že mi peníze pošle. V tu chvíli jsem si vůbec neuvědomovala, že je přeci nesmyslné, abych do svého bankovnictví vyplňovala přihlašovací údaje,” líčí paní Eva z Ostravy. Stránka, kde údaje vyplňovala, vypadala jako bankovnictví její banky, ovšem stránka byla podvodná. “Přišla jsem takhle o 60 tisíc korun. Řekli mi, že peníze už zřejmě nikdy neuvidím.”

Podle České bankovní asociace bylo tímto způsobem napadeno 69 685 klientů českých bank. To je obrovské číslo, které pravděpodobně nebude ještě kompletní. Mnozí si totiž sami uvědomí, jakou chybu udělali a následně se za to stydí, takže se ani neozvou.

Ztratily se velké sumy

Celková škoda přitom činila 1,35 miliardy korun. Na jednoho podvedeného klienta tedy připadá ztráta 19 357 korun. Reálně tady ale budou panovat velké rozdíly, které závisí na tom, kdy si daný klient všimne probíhajícího podvodu a také toho, kolik peněz na účtu vlastně má. Zaznamenány jsou případy, kdy lidé přišli třeba i o 500 tisíc korun a na druhé straně potom mohou být ztráty v řádu nižších stokorun nebo tisíc.

Čtěte také: Důchodcům v Česku začaly chodit drsné SMS. Kdo ji dostane, může přijít o veškeré peníze

České banky si problém samozřejmě uvědomují a z jejich strany jsou podnikány veškeré kroky k tomu, aby měli podvodníci situaci co nejsložitější. Stále se ovšem najde velké množství klientů, kteří jim jednoduše poskytnou vše, co k vyluxování účtu potřebují. Někdy bezpečnostní systémy bank zafungují a transakce zablokují, ale tito šíbři teď často vybírají po menších částkách, které procházejí.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek