Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

před 1 měsíc 34

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.

„Lhůta k písemnému vyhotovení rozsudku byla prodloužena do 12. dubna 2024, důvodem prodloužení je rozsah této trestní věci a současné vytížení předsedy senátu při vyřizování odvolací agendy. Doplňuji, že předseda senátu na vyhotovení rozsudku průběžně pracuje,“ informoval mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Soud osvobodil Babiše a Nagyovou 14. února, původní lhůta tak měla uplynout 13. března. Soudce Šott však už při vyhlášení rozsudku informoval, že písemnou verzi verdiktu by mohl mít hotovou zhruba do dvou měsíců.

Případ se týká padesátimilionové dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách. Babiš podle státního zástupce zajistil vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu tak, aby splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová žádost o dotaci podala. Oba vinu odmítají.

Soud je poprvé zprostil obžaloby loni v lednu, odvolací senát ale rozsudek po odvolání žalobce v září zrušil. Nařídil doplnit některé důkazy a lépe je vyhodnotit. Soudce Šott znovuotevřel případ v polovině února a už první jednací den opět vyhlásil osvobozující verdikt. Podle něj se vina obžalovaných neprokázala bez důvodných pochybností. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Přečtěte celý článek