Kdo tvrdí, že členství v EU je jen o dotacích, neví co mluví a hluboce se mýlí. Evropská unie je společenství založené na hodnot...

před 1 týden 35
Kdo tvrdí, že členství v EU je jen o dotacích, neví co mluví a hluboce se mýlí. Evropská unie je společenství založené na hodnotách, spolupráci a uvědomění, že spolu jsme silnější než každý sám za sebe.

A platí to tak i ve zdravotnictví, které si řídí jednotlivé státy, ale profituje ze společných projektů a orgánů. Čeští pacienti mají díky Evropské unii přístup k lepší péči, lékům, vakcínám a expertíze evropských zdravotnických institucí. To bez nadsázky zachránilo život mnoha lidí.

A zejména skrze předsednictví Radě EU můžeme Evropu také utvářet! My jsme tyto příležitosti měli už 2x. Chcete konkrétní příklady? Zde jsou!

👉 Ve zdravotnictví jde zejména o směrnici o přeshraniční péči, která umožnila vznik Evropských referenčních sítí či sítě eHealth.

👉 Dále nedávno schválené nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data

👉nebo nové nařízení ke krvi, tkáním a buňkám, které stanovuje nové a přesné podmínky pro získávání a nakládání s těmito látkami tak, aby byl chráněn jak dárce, tak příjemce, a to stejně v celé EU.

Ano, EU fondy přinesly do tuzemského zdravotnictví podporu v řádu desítek miliard korun, ale to sdílení informací a poznání je cenově nevyčíslitelné, obzvlášť pokud vede k záchraně životů.

Přečtěte celý článek