Kdybych mohl, hodím to Izraelcům až pod nos. Ondřej Kolář má o zprávě Amnesty International jasno

před 1 týden 26

Vývoz zbraní do Izraele je správně, jsem na něj hrdý, vzkázal na sociální síti poslanec a kandidát koalice SPOLU do Evropského parlamentu Ondřej Kolář (TOP 09). Reagoval tak na nejnovější výroční zprávu mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International. Ta Česku mimo jiné vytýká vývoz zbraní do Izraele, a to kvůli riziku, že by mohly být použity k závažnému porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva.

„Tak já k tomu taky něco řeknu. Vývoz zbraní do Izraele je správně, jsem na něj hrdý a kdybych to tam mohl vozit sám, tak stejně jak na Ukrajinu, vezmu dodávku a hodím jim to až pod nos. Izrael se brání teroristům a zaslouží si ve svém boji plnou podporu,“ vzkázal na sociální síti poslanec Ondřej Kolář.

Lidskoprávní organizace Amnesty International označila vývoz zbraní do Izraele, ale také do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů za nezodpovědný. Důvodem je podle zprávy riziko, že by mohly být použity k závažnému porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva.

Výroční zpráva, která hodnotí stav lidských práv ve více než 150 zemích a regionech, tvrdě odsoudila úpadek právního státu ve světě. České republice věnovala Amnesty International v takřka 420stránkovém dokumentu stránku a půl.

Zkritizovala na nich například přístup k ukrajinských uprchlíkům. „Na pozadí hospodářské recese a rostoucí inflace byli Ukrajinci vystaveni nenávistným projevům, obtěžování a zločinům z nenávisti,“ napsala lidskoprávní organizace o situaci v České republice. Ukrajinci se podle zprávy potýkali i s překážkami v integraci. Ačkoliv míra jejich zaměstnanosti činila 64 procent, jednalo se většinou o špatně placená a nekvalifikovaná pracovní místa.

Loni Česko podle Amnesty nepokročilo ani v řešení přetrvávající faktické segregace romských dětí ve vzdělávání. Česká pobočka mezinárodní organizace poznamenala, že opatření, jak situaci zlepšit, představilo ministerstvo školství na počátku letošního roku.

Amnesty International zkritizovala rovněž odmítnutí novely zákona o manželství pro všechny páry, problematický v Česku podle organizace zůstává zákon o přístupu k potratům. Zpráva také konstatovala, že česká vláda se sice hlásí k uhlíkové neutralitě do roku 2050, ale země dosud nepřijala žádný zákon s konkrétními klimatickými cíli.

Přečtěte celý článek