Když má někdo rád jenom sebe, přeje si opak. Kalousek si rýpnul do Zemana, ten chce vládu ANO a SPD

před 2 týdny 28

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se na sociální síti pustil do bývalého prezidenta Miloše Zemana, který v sobotu řekl, že si přeje vládu hnutí ANO a SPD. Podle Kalouska si normální bývalý člen vlády přeje, aby každá další vláda byla lepší než ta, ve které byl. „Když má někdo rád jenom sebe, přeje si opak,“ vzkázal.

„Normální bývalý člen vlády si upřímně přeje, aby každá další vláda byla lepší než ta, ve které byl. Má totiž rád svoji zemi a své děti. Když má někdo rád jenom sebe, přeje si opak. Proti vládě Babiše s Okamurou by skutečně Zemanova vláda vypadala osvíceně,“ napsal Kalousek.

Reagoval tím na slova bývalého prezidenta, který se v sobotu zúčastnil sjezdu SPD. „Jako občan si přeji v parlamentních volbách vládní koalici hnutí ANO a SPD,“ řekl ve svém vystoupení.

Spolupráci SPD a ANO podle Zemana brání to, že SPD dostatečně nepodpořilo šéfa ANO Andreje Babiše v loňské prezidentské volbě. „To je politická chyba, která by se neměla stát, ale stalo se a už je to za námi,“ prohlásil. „Ale jedinou podstatnou překážkou je to, že chcete odejít z Evropské unie,“ dodal. Hnutí ANO totiž o vystoupení z EU neusiluje.

Zeman během svého vystoupení také kritizoval vládu Petra Fialy (ODS). Podle něj se vládní strany bojí obyčejných lidí i stranických kolegů. „Nejschopnější a možná jediný schopný člen TOP 09 Miroslav Kalousek byl méně schopnými až neschopnými členy TOP 09 brutálně vyřazen z kandidatury do Evropského parlamentu. Proč? Protože se obávali takzvaných skokanů, a proto si skokany zakázali,“ řekl Zeman.

SPD si na sobotním sjezdu volila předsednictvo, zůstává dále beze změny. Předsedou bude dál v příštích třech letech Okamura a místopředsedou Radim Fiala. V pětičlenném vedení kromě nich pokračují i poslanci Radek Rozvoral a Radovan Vích a europoslanec Ivan David.

Podle šéfa volební komise Tomáše Doležala získal Okamura 88 procent hlasů. Vydalo se 223 lístků. Přítomní jich odevzdali 216 ⁠– platných bylo 215 a neplatný jeden. Okamuru podpořilo 195 hlasujících. Podle Doležala by pro zvolení v prvním kole stačilo 168 hlasů. Okamura řekl, že pro sebe nehlasoval.

„Předsednictvo obhájilo ve staronovém složení,“ uvedl ke zvolení zbývajících čtyř členů vedení Fiala. Nikdo ze zvolených neměl protikandidáta.

Okamura poděkoval za důvěru a podporu. Je to podle něj silný mandát k prosazování programu hnutí a také k tomu, „aby uspělo ve volbách“. V minulých eurovolbách SPD získalo dva mandáty. Okamura řekl, že jeho cílem je obdržet tři křesla z českých 21. Věří, že evropští euroskeptici budou mít v povolebním složení blokační menšinu. Ta podle něj představuje desetinu europoslanců, kterých je 705. Poukazuje na preference spřátelených stran ve Francii, Německu, Itálii, Belgii či Nizozemsku a Rakousku. „Lze důvodně předpokládat, že dojde k nárůstu počtu mandátů. Blokační menšina by mohla být v podstatě velmi stabilní. Můžete oddalovat určitá hlasování, určitá usnesení,“ uvedl dnes Okamura.

Na počátku konference Fiala vyhlásil dvacetiminutovou lhůtu k podávání případných nominací na členy vedení. Odmítl, že by bylo předem rozhodnuto. „Je nesmysl, aby byli předpřipravení kandidáti,“ řekl.

Přečtěte celý článek