SOUTĚŽ: Šťastně v páru i v trojici. Vyhrajte knihu o současných podobách lásky a vztahů

před 4 týdny 36

Nová doba přináší i nové formy partnerství. Víkendové manželství, otevřený vztah, přátelé s výhodami, mingles, singles, život na psí knížku, polyamorie... Svět se stále zmenšuje a možnosti se zvětšují, hranice se otevírají a stírají. Jsme si stále blíž, nebo se vzdalujeme? Na to hledala odpověď Jana Počtová ve svém dokumentu Šťastně až na věky. O jeho knižní, rozšířenou verzi si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Domácnost 19:10 25. března 2024

Šárka a Sandy, pár ve volném vztahu, v dokumentárním snímku Šťastně až na věky

Šárka a Sandy, pár ve volném vztahu, v dokumentárním snímku Šťastně až na věky | Zdroj: Bontonfilm

„Ještě na začátku minulého století bylo partnerské soužití založeno na potřebě přežít a vzájemně se chránit. Dnes je tomu jinak. Rozpad rodiny a vztahů už není – díky všeobecnému materiálnímu blahobytu v západních zemích – nutně spojen s ekonomickou katastrofou pro její bývalé členy,“ píše Počtová v úvodu knihy.

Původní modely vztahů jsou zastaralé, nové se ještě neustavily. Sociální role se rozvolňují, postavení mužů a žen se proměňuje a vzájemná očekávání mají tím pádem ještě větší pravděpodobnost být nekompatibilní. Takže se více experimentuje.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„A co hlavně,“ zdůrazňuje filmařka, „monogamie už není jedinou správnou normou.“

Dokumentem Šťastně až na věky Počtová završila filmovou trilogii, ve které se věnovala současným trendům v milostných vztazích a podobám lásky. V horizontu čtyř let přitom zaznamenávala proměny pěti netradičních modelů partnerství.

Intimní rozhovory daly možnost nahlédnout do radostí, strastí i nejistot, které nezvyklé podoby soužití přinášejí. Co totiž pro jednoho člověka může být naplněním životního stylu, pro druhého je jen nepochopitelným zmatkem, který dnešní doba přináší. Může být dlouhodobý milenecký poměr šťastný? A jde mít trvalý vztah a zároveň další partnery?

Polyamorní trojice Andrea, Matějíček a Fró v dokumentárním snímku Šťastně až na věky | Zdroj: Bontonfilm

Kniha unikátním způsobem rozšiřuje původní dokumentární film o materiál, který se na plátna kin nevešel, a vypráví další osudy protagonistů snímku po skončení natáčení.

Jana Počtová pracuje jako scenáristka, režisérka a kameramanka. Ve své tvorbě se zaměřuje na časosběrné projekty v kombinaci s metodami orální historie. Točila také pro televizní projekty a cykly typu Nová cestománie nebo Příběhy slavných a filmech o seriálech Vyprávěj, Mazalové či První republika.

Na knižní podobě Šťastně až na věky spolupracoval spisovatel a scenárista Michal Beck. Knihu vydalo nakladatelství Listen.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět knih Šťastně až na věky, napište nám až do tohoto pátku 29. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který cizí výraz používáme jako označení pro mnohoženství?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red

Přečtěte celý článek