Úmrtí v rodině Vladimira Putina. Zemřel jeho blízký příbuzný, prezident se pohřbu nezúčastnil

před 1 měsíc 56

Jevgenij Putin zemřel před několika dny, informovala bez konkretizace data ruská média. Neexistují žádné informace o příčinách a okolnostech úmrtí, dodal ruský web IvanovoNews.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozhodněte o budoucnosti naší země, vyzval Putin Rusy. Za příklad dal vojáky

Jevgenij Putin byl přední urolog. V 70. až 90. letech patřil ke špičkám ve svém oboru. Do roku 2002 žil s rodinou ve městě Ivanovo. Po nástupu Vladimira Putina k moci se přestěhoval do Moskvy a poté se usadil v Suzdalu. Pohřeb se údajně konal v neděli 10. března. Prezident se ho ale podle webu Moscow Times nezúčastnil.

V knize Olega Blockého z roku 2003 s názvem Vladimir Putin hlava státu autorovi radila: „Svou rodinnou historii příliš neznám. Radši se obraťte na Jevgenije. Je to skvělý vypravěč a o našich příbuzných ví daleko více než já.“ V díle je Jevgenij dokonce označován za „strážce paměti rodiny Putinových“.

Jevgenijův syn Michail se v roce 2018 stal zástupcem šéfa Gazpromu. Toho mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle webu Interfax označil za prezidentova „vzdáleného příbuzného“, aby nedošlo k nařčení z prosazování rodiny. Jevgenijova dcera Anna je vystudovaná psychiatrička, která se vdala za Sergeje Civiljeva, gubernátora sibiřského regionu Kemerovo, a od roku 2012 vlastní 70 procent akcií Kolmaru, jednoho z největších těžařských podniků Ruska.

Vladimiru Putinovi je 71 let. Loni v prosinci oznámil, že bude usilovat o páté prezidentské období, které by mohlo trvat až do roku 2030. Před čtyřmi lety představil změny ústavy, které mu umožňují zůstat u moci až do roku 2036, kdy mu bude 83 let. Putin vládne Rusku už od přelomu století.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin ve volbách nebude mít konkurenci. Pro Rusko to ale znamená zásadní problém, píše CNN

Přečtěte celý článek