Kerčskému mostu zřejmě odtikávají poslední týdny, či dokonce dny, píše The Guardian

před 1 měsíc 33

Britský The Guardian napsal s odvoláním na zdroje z ukrajinské rozvědky GUR, že se Ukrajina chystá v dohledné době uskutečnit další, tentokráte již třetí útok na Kerčský most, který jako černá stavba spojuje okupovaný ukrajinský Krym s pevninským Ruskem. Připravovaná akce má mít pro most již definitivně fatální následky.

Ukrajinská vojenská rozvědka očekává, že se most podaří vyřadit z provozu v blízké budoucnosti. „Uděláme to v první polovině roku 2024,“ cituje nejmenovaný zdroj z GUR The Guardian a poukazuje na to, že většina prostředků potřebných k destrukci mostu má GUR již k dispozici.

Tha Guardian nespecifikuje, jak přesně by měl být most zničen, ale naznačuje, že významnou roli v útoku budou opět hrát sebevražedné drony, a to s největší pravděpodobností drony mořské, které byly použity k úspěšným akcím při potápění plavidel okupační Černomořské flotily.

The Guardian dodává, že útok na most je součástí rozsáhlého plánu na „minimalizaci“ ruské přítomnosti v Černém moři, který schválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a který se postupně daří plnit potápěním ruských plavidel. Poté, co na dno zamířil větší počet členů Černomořské flotily, včetně vlajkové lodi, křižníku Moskva, navíc okupanti zbývající část flotily stáhli do bezpečí a v Černém moři ze strachu operují jen minimálně.

Krymský most byl napaden již dvakrát. V říjnu 2022 explodoval na mostě kamion naložený výbušninami a zničil několik úseků dálnice. Datum bylo údajně zvoleno zcela záměrně, neboť v té době má ruský válečný zločinec Putin narozeniny, a tak mu GRU takto na dálku poslala „dárek“.

Podruhé byl most napaden v červenci 2023 námořními drony. Po obou útocích byla doprava na mostě dočasně zastavena, ale vždy se ji podařilo postupně obnovit.

Během několika uplynulých měsíců uskutečnila Ukrajina v Černém moři útoky na několik plavidel okupantů. Během pěti měsíců šlo ke dnu sedm ruských lodí. A letos v březnu šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov řekl, že Ukrajina si pomocí těchto útoků na lodě okupantů připravuje půdu pro vážnou operaci na Krymu.

The Guardian připomíná, že most je pro Putina symbolem podrobení Ukrajiny a anexe Krymu, naopak pro Ukrajinu jde o „nenáviděný symbol ilegální anexe“. Zničení mostu by podle Britů by „posílilo ukrajinské tažení za osvobození Krymu a zvýšilo morálku na bojišti i mimo něj, kde jsou kyjevské síly postupně zatlačovány zpět“.

Pokud by byl most zničen, museli by okupanti přepravovat vojenské zásoby po silnici či železnici přes okupovanou jižní Ukrajinu, což by obráncům usnadňovalo napadání těchto zásobovacích konvojů a to by podle mínění ukrajinské armády „výrazně narušilo schopnost Kremlu provádět ofenzivní manévry“.

Ukrajina již delší dobu naznačuje, že most by se dal rychleji a účinněji zničit za pomoci západních zbraní, speciálně německých střel Taurus. Jejich dodání však blokuje německý kancléř Olaf Scholz, který se obává, „že by se to rovnalo přímé roli jeho země ve válce s Ruskem a nebezpečné eskalaci“.

Přečtěte celý článek