Klienty VZP čeká velká změna. Pozor, ať nepřijdete o všechny peníze. Mají na vás políčeno

před 2 měsíce 67

Potenciálně velké problémy čekají všechny klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny. Chystá změna se sice bude týkat přibližně jen poloviny z nich, ovšem naletět může skutečně každý. Půjde o velkou akci, na kterou se pojišťovna připravuje a raději dopředu varuje.

Budou vás chtít nachytat

Co se bude dít? Nejde o nic jiného, než že celkem polovina klientů VZP letos dostane novou kartičku pojištěnce. Samotný proces pro ně bude velmi jednoduchý a nemusí sami nic iniciovat. Důležitá kartička, kterou se prokazujete například u lékaře, vám přijde poštou.

Ale vzhledem k tomu, co se v České republice už delší dobu děje, je prakticky jisté, že se své příležitosti chopí nejrůznější podvodníci. Ti pravděpodobně znovu zkusí štěstí a budou lidem tvrdit, že pro získání nové kartičky musí udělat to či ono. Zřejmě jim pošlou odkaz, do kterého budou mimo jiné muset vyplnit i přihlašovací údaje ke svému bankovnímu účtu. Stránka bude nejspíše vypadat velmi profesionálně a těžko ji rozeznáte od oficiálního webu VZP nebo své banky. Naletět tedy můžete opravdu rychle a vmžiku pak přijdete o své úspory, které vám organizovaná skupina vyluxuje z vašeho účtu.

VZP proto dopředu hlásí, že za účelem nových kartiček pojišťenců nebude své klienty kontaktovat telefonicky. Proto pokud dostanete telefonát od kohokoliv, kdo se bude vydávat za pracovníka pojišťovny a nabízet vám nějakou součinnost, raději na jeho výzvy nereagujte a případně sami kontaktujte infolinku společnosti, kde vám vše podstatné sdělí.

Na co se připravit?

Je docela možné, že budou chodit i obyčejné SMS, ve kterých vás budou nejrůznějším způsobem vyzývat k akci, a to například pod hrozbou výpovědi smlouvy a dalších věcí, které reálně nastat nemohou.

Jediný problém s novou kartičkou by mohl nastat tehdy, pokud máte u Všeobecné zdravotní pojišťovny uloženy starší kontaktní údaje, které už neplatí. V takovém případě je dobré je aktualizovat, což můžete udělat telefonicky, na pobočce, ale také emailem.

Čtěte také: Největší zdravotní pojišťovna v Česku rozdává 2000 Kč. Přihlaste se o peníze, ať vám nepropadnou

Celkem se bude výměna kartičky pojištěnce týkat 2,739 milionu lidí, což je čtvrtina všech občanů České republiky. Půjde tedy o opravdu rozsáhlou akci, na které se budou chtít podvodníci přiživit. Platí přitom, že kartičku byste měli obdržet nejpozději měsíc před vypršením platnosti té stávající. Průkazy potom budou platit dalších deset let.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek