Klusovi o kritice kvůli postoji k Izraeli: Výhrůžky nám jsou stejně strašné jako dění v Gaze

před 2 týdny 30

Pro hodně lidí je vyjadřování manželů Klusových ke konfliktní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy kontroverzní. „Toto téma jsme zvedli, protože cítíme obrovský soucit s lidmi na obou stranách konfliktu,“ řekl pro Showtime Klus.

ČTĚTE TAKÉ: Princ William poprvé od oznámení rakoviny Kate vyšel mezi lidi. Syna vzal na fotbalový zápas

Podle hudebníka válka trvá příliš dlouho a má na svědomí příliš mnoho utrpení. „Potřebuje pozornost světa, aby se konečně zahojila,“ sdělil zpěvák. Jako otec tří dětí prý vnímá velmi citlivě fakt, že v Pásmu Gazy zemře každých deset minut jedno dítě. O statistice informoval na půdě Organizace spojených národů šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Manželé se tak stali iniciátory otevřeného dopisu české vládě a prezidentu Petru Pavlovi, aby vyzvali k příměří v Pásmu Gazy a Izraeli. Viděli to jako jediný způsob, jak vyslat apel směrem k veřejnosti.

V reakci na jejich postoj se jim dle vlastních slov dostává spousta podpory. Dorazily však i negativní reakce. „Některé zprávy jsou ryze nenávistné a přejí nám odporné věci. Jsou stejně nelidské jako to, co se děje tam, jen je to ve formě písmen. Navíc to pochází od lidí, kteří tady žijí spokojený šťastný život v zemi, která netrpí hladem, válkou a má vše, co potřebuje,“ sdělil Klus.

„Moc si přeji, aby nás soucit spojoval, a aby lidská práva neměla barvu pleti,“ dodala Tamara Klusová. Její manžel dodal, že všechny lidi na světě podle něj spojuje to, že nechtějí trpět.

Válka v Pásmu Gazy vypukla na podzim minulého roku poté, co teroristické hnutí Hamás proniklo do Izraele a její bojovníci během několikahodinového masakru zabili okolo 1200 osob. V reakci na to izraelské ozbrojené síly vtrhly do Gazy, odkud teroristé útok zorganizovali.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fanoušci Maxim Turbulenc v slzách. Nečekaně zemřel zpěvák Daniel Vali, bylo mu 53 let

Přečtěte celý článek